06/16/12 16:08
(http://www.klassa.bg/)

17 юни – Ден на бащата

На 17 юни честваме Деня на бащата. Идеята е на сдружение „Любов и грижа”, което я лансира преди девет години. Става въпрос за третата неделя на месец юни.
„Да ни е честит този празник! Бащата, наравно с майката, има своя принос за отглеждането на децата, за тяхното възпитание и образование. Ето защо е напълно логично да честваме ден на бащата. В много страни по света той съществува. И е повод за размисъл, за преоценка и за лансира не нови идеи”, казва председателката на сдружението Маги Сергиева.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Денят на бащата се празнува в различните страни по различен начин и на различни дати, както се вижда по-долу.
Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф – 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник.
Празнуване по държави
В повечето страни Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни – Аржентина, Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Перу, панама, Словакия, САЩ, Турция, Холандия, Швейцария, Чили, Япония.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване