06/16/12 16:13
(http://www.klassa.bg/)

„Златно перо” за маестро Михаил Ангелов

Със „Златно перо” на Министерството на културата бе удостоен големият наш диригент Михаил Ангелов на юбилейния концерт в зала „България” в петък, 15 юни. С концерта бе поставен тържественият финал на Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус фирмус”. Поводът е 80 годишнината на доайена на родната диригентска колегия. В концерта участва филхармония „София” (симфоничния оркестър на националното музикално училище „Любомир Пипков”), основана преди 50 години от самия Михаил Ангелов. Двама световни музиканти – оперната прима Александрина Пендачанска и пианистът Людмил Ангелов, се изявиха като солисти на гала концерта. Людмил е син на диригента, а Александрина – дъщеря на неговата втора съпруга, легендарното сопрано Валери Попова. „Щастлив съм, че синът ми и доведената ми дъщеря са тук пред вас тази вечер. Притеснявах се, че ще ги дирижирам, защото те са световни звезди, а аз – просто доайен. Доайен не е звание, доайен означава най-възрастен. Казват, че на 80 години човек губи 80 процента от качествата си”, пошегува се големият музикант. Той получи и специалната грамота на Националното музикално училище заради огромния си принос към институцията. Своеобразна кулминация на концерта бяха изпълненията на очарователната Александрина Пендачанска, която твърде дълго време не бе гостувала пред българска публика. Александрина изпълни и любимата ария на майка си – голямата ария на Леонора от „Силата на съдбата” на Верди, като едва успя да сдържи сълзите си, след бурния аплауз на публиката. Сред слушателите бяха видни музиканти и ценители, които отлично познават семейната история на маестро Михаил Ангелов и покойната му съпруга Валери Попова, както и детайли от шеметната кариера на Людмил и Александрина. В една от ложите, както обикновено, присъстваше и министърът на културата от времето на Тодор Живков – меломанът Георги Йорданов, известен с приятелските си отношения с интелектуалния и музикалния елит на България. В антрактите музикантите напираха да се ръкуват с него, като му благодаряха, че отново е сред тях и не ги е забравил.
В препълнената зала „България” цареше празнично настроение. Директорът на музикалното училище г-жа Милка Митева припомни звездни моменти от историята на оркестъра. Залата потъна в цветя, изпратени от министър-председателя, министрите на културата, на образованието и на отбраната, от музикални институции и училища.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване