06/16/12 00:17
(http://e-vestnik.bg/)

Умерените политици си отиват, хората наказват партиите

Те ни доведоха до прага на катастрофа; Занапред никой няма да остане настрани политиката

Протестиращи от движението “Окупирай” са преградили пътя към Нюйоркската стокова борса. Снимка: АП/БТА

Ерата на умерените политици е към края си. В цяла Европа много хора, израснали на диета от потребителство и политически  цинизъм, постепенно се отърсват от апатията и отново стават  граждански ангажирани. Като последица, от Елисейския дворец до  така наречената “люлка на демокрацията” (Гърция), народите на  Европа започват да преоткриват радикалните възможности на  избирателната урна.

В Обединеното кралство положението все още е спокойно. В  баровете с коктейли от по 10 лири в сянката на Кенари Уорф не витае страх от социалистическите политици, обещаващи да вдигат  данъците на богатите до дупка. Няма изгледи някаква лява или  дясна крайност да направи пробив на следващите избори. Съдейки  по гласувалите на местните избори миналия месец (32%), което е най-ниският процент от 2000 г. насам), хората са толкова  незаинтересовани, колкото са били винаги.

Това, разбира се, не е нещо ново. Формиращите години на  моето поколение - родените в ерата на Тачър, Мейджър и Блеър -  ние прекарахме пред прожекционен екран, показващ увеличаващ се  просперитет и намаляваща политическа ангажираност. Изглеждаше  все едно срещу коя партия ще сложиш кръстче в бюлетината, при  положение, че изходът бе винаги един и същ - предсказуеми  политики във все по-стесняващи се граници. С повече пари в  джобовете си или поне с илюзията за тях, много хора се отчуждиха  изцяло от политическия процес. В ерата на евтините кредити и  още по-евтиния материализъм, тези, които гласуваха, често го  правеха не за друго, а за да повишат кредитния си рейтинг.  Гражданското общество на предишните поколения бе заменено поне  до някаква степен от поколение на нахакани консуматори, които се  идентифицираха не с политически парти, а с търговски марки.

Дори политическото ляво прие умерената политика по свой  начин, изоставяйки идеята за класовата солидарност за сметка на  разчувстващи слова за индивидуалност и идентичност. Радикалните  политически групи започнаха да си нахвърлят пазарски списъци с  горещите проблеми, за които могат да направят акции, и говореха  за правата на малки части от населението, игнорирайки проблемите  на широката общественост. Да бъдеш ляв значеше да си ограничен.  Понеже идеите, които биха могли да се състезават с либералния  капитализъм, се провалиха в опитите си да привлекат масовата  публика, избуяха организации паравани, които привлякоха членове  на обществото към каузи, обещаващи по-добро бъдеще. Напук на  възприетите за леви убеждения, британците не отхвърлиха  радикалните политики заради враждебните, конспиративни медии;  направиха го, защото имаха пари в джобовете си и им бе създадено  впечатлението, че нещата ще останат така. Затова на радикалите  им остана единствено да привличат подкрепа, като убеждават  широката публика, че те също са достатъчно компетентни в  политиката на умереността.
След това „Лемън Брадърс” се сгромоляса. Евтините кредити  пресъхнаха, хората биваха уволнявани от шефовете на компании,  които дотогава смятаха за благосклонни и добросърдечни опори на  местната общност. Внушителните прокламации за “края на  историята”, направени от някои учени, започнаха да изглеждат  като бомбастични илюзии.

Въпреки последиците от кризата партийната политика остана  като цяло непроменена, а изборите в Европа на правителства,  посветени на икономии, породиха усещането, че няколкото години  затягане на колана ще отстъпят на бързо завръщане към  просперитет. Интересното бе, че новите триумфиращи  десноцентристки политици не се търсеха в депресията от трийсетте  години за уроци как да се справят с финансовата криза, а в осемдесетте - тяхното време на развитие - и търсеха пътища да  върнат държавата назад по начин, по който техните политически  ролеви модели го бяха направили преди едно поколение.

Едно от последствията е, че европейците започват да  осъзнават какво се случва със стандарта на живот, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване