06/16/12 12:40
(http://radiomilena.com/)

Япония ще рестартира 2 от ядрените си реактори

Японското правителство обяви по-рано днес плановете да рестартира 2 от спрените реактори на АЕЦ „Охи“. Според „Ройтерс“ решението може да „отвори вратата“ за повторното пускане на още спрени мощности.

Работата по повторното пускане на единия реактор вече е започнала. Очаква се той да започне да произвежда енергия на 4 юли. Същевременно подготвоката по втория реактор се очаква да започне следващия четвъртък (21 юни), цитира econ.bg.

Решението на премиера Йошихико Нода, министъра на търговията Юкио Едано и техният екип е доста непопулярно. То обаче идва на фона на притесненията на бизнеса, че разходите им за електричество се увеличават. От друга страна стоят опасенията, че търсенето на електричество ще надмине производството през идните летни месеци. През тях една немалка част от хората използват климатици, за да намерят спасение от жегите.

Междувременно около 500 души се събраха пред официалната резиденция на премиера в центъра на Токио, информира АФП. Те носеха плакати, на които пишеше: „Не активирайте опасните ядрени реактори“. Според официално проучване на една от медиите в азиатската страна 25% от 1079 анкетирани подкрепят решението за пускане на реакторите, други 32 на сто са против, а 38 нямат мнение по въпроса.

 

Припомняме ви, че последният реактор в страната – трети блок на АЕЦ „Томари“ в префектура Хокайдо, беше спрян в началото на май. Това остави Япония изцяло без ядрена енергия за пръв път от повече от 40 години.  Преди това 53 от всички 54 реактора бяха спрени след случилото се на 11 март миналата година бедствие в АЕЦ „Фукушима“.  Мощностите, които преди това осигуряваха 30% от електричеството в страната, бяха или затворени или правителството не позволи да бъдат рестартирани.

В края на март пък стана ясно, че Tepco (Tokyo Electric Power Co), която оперира печално известната централа АЕЦ „Фукушима“, е поискала помощ от правителството в размер на 1 трлн. йени (12 млрд. долара). Ако искането бъде уважено, това ще е най-големият държавен спасителен пакет в страната за компания извън банковия сектор.

 Япония ще рестартира 2 от ядрените си реактори

bookmark Япония ще рестартира 2 от ядрените си реактори svejo Япония ще рестартира 2 от ядрените си реактори google Япония ще рестартира 2 от ядрените си реактори delicious Япония ще рестартира 2 от ядрените си реактори stumbleupon Япония ще рестартира 2 от ядрените си реактори facebook Япония ще рестартира 2 от ядрените си реактори Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване