06/17/12 14:45
(http://www.klassa.bg/)

Готови са и последните корекции в Закона за туризма

Изчистваме последните корекции в проекта и в близките дни ще внесем окончателния вариант на новия Закон за туризма в Министерския съвет. Вече е минала съгласувателната процедура по текста. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на среща с представители на бранша, съобщиха от ведомството му в петък. В срещата участваха ресорният заместник-министър Иво Маринов и депутати.
Дискусията бе последната стъпка за изглаждане на спорни текстове от проектозакона преди внасянето му в МС. Ключов момент в нея бе постигането на консенсус по предложеното въвеждане на туристическо райониране на страната. Присъстващите подкрепиха политиката на правителството за намаляване на административната тежест за бизнеса чрез въведените в законопроекта опростени процедури за кандидатстване за регистрация и категоризация, както и възможността за подаване на заявленията по електронен път. От значение е и отпадането на режимите за категоризация на ски писти и на плажове, което не означава, че концесионерите/наемателите им ще бъдат освободени от задължения да полагат грижи и да осигуряват тяхното безопасно ползване.
Проектозаконът разширява обхвата на общинските програми за развитие на туризма, като стимулира участието на местните организации и структури. Създава се база за формиране на национална мрежа на туристическите информационни центрове.
Въвежда се срочна категоризация на туристическите обекти (за 5 години), разширява се обхватът на обектите, подлежащи на категоризация, предефинират се видовете обекти в хотелиерството. Въвежда се уведомителен режим за предоставяне на кетъринг услуги. Проектът насърчава ускореното развитие на специализираните видове туризъм - културен, балнео-, СПА и уелнес, селски, еко-, конгресен, младежки, приключенски, ловен, голф и други.
България може да почерпи от опита и добрите практики на Италия в развитието на конния туризъм, каза заместник-министър Иво Маринов на среща с генералния секретар на Международната федерация по конен туризъм (FITE) Луиджи Треоси, с президента на Италианската федерация по конен туризъм (FITETREC-Ante) Алберто Спинели и с вицепрезидента на Регионалната федерация по конен туризъм на област Емилия Романя Фаусто Фаджоли, който е и президент на Европейската академия за развитие на селските територии и селския туризъм (Е.А.R.T. Academy).
Маринов подчерта значението на специализираните форми за туристически услуги, включително конните турове и атракции, за превръщането на страната ни в целогодишна дестинация. Според италианските гости страната ни има отличен потенциал за развитие на този вид туризъм. Те ще предоставят информация как си сътрудничат с министерствата на туризма и на земеделието в тяхната страна, защото дейността е междинна. Продуктът се предлага от туроператорите, които са членове на организациите, а реално федерацията следи за качеството, сертифицира и промотира създадените маршрути и пакети. Към услугата има подчертан интерес в САЩ и Канада. Към България бе отправена и покана за участие през ноември в специализираното изложение за конен туризъм във Верона.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване