06/17/12 16:49
(http://www.klassa.bg/)

Гърция активира Европейския механизъм за гражданска защита заради горските пожари

Гърция активира Европейския механизъм за гражданска защита в събота вечерта заради опасните горски пожари, бушуващи край Кератеа, на 50 км южно от Атина, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.
Огънят заплашва населени райони. В рамките на 39 минути Мониторинговият и информационен център към Еврокомисията успя да отправи първото предложение към Гърция, което дойде от италианския департамент за гражданска защита. След като Атина прие италианското предложение, два самолета Canadair с десет души екипаж излетяха от военновъздушната база „Чампино“ в неделя сутринта. България също предложи противопожарен хеликоптер. Хърватия, която отскоро е член на механизма, обяви готовност да предостави самолет за борба с пожарите. „Гърция може да разчита на европейската подкрепа в тези трудни времена. Нашият Мониторингов и информационен център помага в координацията на европейската помощ в тези критични часове. Благодарна съм на нашите италиански колеги за бързата демонстрация на солидарност“, каза еврокомисарят по въпросите на вътрешното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.
Повече от 150 пожарникари участваха в овладяването на огъня, който избухна на няколко места край гръцката столица в събота, съобщи Би Би Си. Трима от тях са пострадали. Предполага се, че пожарът е започнал от строеж, където са работили заварчици. Четирима души са задържани за причиняване на пожар по непредпазливост.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване