06/17/12 15:50
(http://www.klassa.bg/)

Италия обяви мерки за €80 млрд. за поощряване на растежа

Италианският премиер Марио Монти обяви пакет от мерки, чиято цел е да накарат компаниите и домакинствата да инвестират, в опит да пресече спекулациите, че страната ще е следващото попълнение в растящия европейски клуб на нуждаещите се от спасително финансиране. Мерките, оценявани от кабинета на 80 млрд. евро, се състоят главно от данъчни стимули за проекти, включващи обновления на жилищни сгради и корпоративни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Правителството представи и планове за продажба на активи за поне 10 млрд. евро, в т.ч. държавни агенции и недвижимо имущество, за да съкрати натрупания от Рим дълг от 1,95 трлн. евро.
„Това е много сериозно начинание“, заяви Монти по време на пресконференция. Мерките, прокарани с правителствен указ по време на министерското заседание в петък, се нуждаят от одобрението на парламента. Усилията на правителството да даде тласък на италианската икономика са следени отблизо от инвеститорите и анализаторите, които през последната седмица започнаха отново да изпадат в паника дали Италия може да поддържа достатъчно висок темп на икономически растеж, за да обслужва покачващите се разходи по дълга. Страната е в затруднено положение. Рим предприе политики за затягане на коланите, възлизащи на милиарди, включително увеличение на данъците и смъкване на пенсиите, за да успокои лидерите от ЕС и пазарите, че се отнася сериозно към изплащането на огромния си дълг, равняващ се на 120% от брутния вътрешен продукт на страната. Фискалните ограничения значително ограничиха възможността на Монти и кабинета му да стимулират БВП чрез публични разходи или данъчни съкращения. Икономиката на Италия се сви с 0,8% през първите три месеца, след като строгите бюджетни мерки започнаха да вземат своята дан.
В петък някои икономисти похвалиха правителството за усилията му да даде тласък на растежа, но отбелязаха, че пакетът не съдържа никакви кардинални мерки, които да поощрят слабата икономика на страната. „Живеем в необикновени времена, но тези инициативи прекалено много приличат на видяното през последните десет години“, каза Фабио Памоли от института IMT в град Лука, който предлага програми за придобиване на докторска и професорска степен на образование.
Указът на Монти въвежда различни стимули (като данъчни облекчения за компании, които назначават висококвалифицирани работници, и инициативи за финансиране на инфраструктурни проекти за развитие на градската среда), които е малко вероятно да решат дългосрочни проблеми, сред които прекомерната зависимост на Италия от малките, слабо капитализирани фирми като икономически двигател, посочва Джандоменико Пилузо от университета „Бокони“ в Милано. „Намаляването на данъците няма да ни доведе до подем“, добавя той. Правителствените мерки също така ще позволят емитирането на облигации от малките компании, които срещат трудности да получат заемни средства по обичайния канал на банковото кредитиране.
Планът на Монти предвижда държавни активи да бъдат продадени на контролирания от правителството кредитор Cassa dei Depositi a Prestiti SpA, каза зам. финансовият министър Виторио Грили. Сред набелязаните от кабинета компании са агенции, специализирани в кредитиране на износа и управление на държавни активи. Грили заяви, че Рим не планира да продава по-апетитни активи, като контролните дялове в енергийните гиганти Eni SpA и Enel. Указът от петък също така определя най-ниските данъчни ставки за облигации, емитирани от компании за финансиране на обществени инфраструктурни проекти, като изграждането на железопътна линия и мрежи за широколентов интернет. Тази мярка е част от кампанията на Монти за поощряване на инфраструктурните разходи като фискално дисциплиниран начин за осигуряване на растеж в целия континент. Месеци наред италианският премиер настоява Германия и други по-силни икономики от ЕС да облекчат фискалните правила на еврозоната, за да позволят на страните да инвестират в инфраструктурни проекти с потенциал да донесат дългосрочен ръст.

По в. „Уолстрийт джърнъл“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване