06/17/12 15:40
(http://www.klassa.bg/)

Кунева и Станишев поискаха промени в Изборния кодекс

Лидерът на бъдещата партия „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Меглена Кунева поиска от президента Росен Плевнелиев да инициира промени в Изборния кодекс. С открито писмо Кунева дава и конкретни предложения към държавния глава, като припомня, че Плевнелиев се е ангажирал с казуса по провеждането на честни избори.
Бившата еврокомисарка иска изчистване на избирателните списъци от т. нар. мъртви души, които били около 1,2 милиона. Друго предложение на Кунева е Централната избирателна комисия да е постоянна, независима и експертна и да се назначава от държавния глава. Въвеждане на електронно гласуване и ново разпределение на мандатите по райони според последното национално преброяване са също сред исканията към президента.
Според Меглена Кунева следва да се въведе забрана за използване на публичната (държавна или общинска) администрация за целите на предизборните кампании в работно време. Председателят на сдружението „България на гражданите“ смята, че в момента има неравнопоставеност между независимите и партийните кандидати, към които в момента са предвидени различни режими за регистрация, събиране на подписи и т.н.
Кунева настоява и за по-голяма публичност и отчетност при финансирането на кампаниите, като се въведе кратък срок от два дни за подаване на данните в регистъра за спонсорите на партиите.
Критики по отношение на Изборния кодекс в неделя отправи и председателят на БСП Сергей Станишев. В националния ефир той заяви, че ГЕРБ отказват да правят каквито и да било сериозни промени в съответното законодателство. Социалистите щели да търсят партньорство с всички партии без ГЕРБ, както и с НПО-та, за изработването на предложения за изменения в изборните правила.
Станишев каза още, че вето на Закона за горите е нямало да има, ако хората не бяха излезли да протестират. „Това управление разбира само от тояга, нищо друго не ги плаши“, заключи лидерът на червената партия, припомняйки, че по подобен начин са били отменени и други скандални предложения като международното споразумение ACTA и промените за ГМО.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване