06/17/12 21:52
(http://e-vestnik.bg/)

Повече ислям и повече бедност - пет години управление на “Хамас” в ивицата Газа

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Доста неща се промениха в ивицата Газа през петте години от онази седмица на юни 2007 г., когато бойците на “Хамас” изгониха верните на Палестинската власт представители от службите за сигурност. Това позволи на ислямисткото движение напълно да завземе контрола над анклава.

Оттогава Ивицата се отдели както политически, така и географски от Западния бряг, управлявана от свое собствено оглавявано от “Хамас” правителство. А животът - който там по принцип не е лесен - е станал по-тежък, казват местни жители.

В немалка степен това се дължи на израелската блокада на анклава, въведена през 2006 г., а година по-късно, когато “Хамас” завзе контрола, тя беше сериозно затегната.

Макар че с времето тя отслабна, животът на жителите на Газа все пак се промени с укрепването на властта на движението.

Една от последиците е, че Ивицата се ислямизира повече - понякога чрез приемането на нови закони, а друг път чрез наложени порядки.

Това личи навсякъде - от изискването жените да не могат да ходят сами на плажа, ако не са придружени от роднина мъж, до условието, че жена не може да пуши наргиле, освен ако не е придружена от брат или баща, който да може да каже на полицията, че тя има разрешение да прави това на публично място.

Последното не е някакъв официален закон, но се е превърнало в норма, казват местните.

Дори съществува местна версия на нравствена полиция по подобие на Саудитска Арабия.

Ня кои одобряват това развитие на нещата.

“Ние сме мюсюлмани и решението е в исляма. Народът вярва на “Хамас”, защото това е движение, което прилага на дело исляма и не допуска корупция и анархия”, казва 29-годишният шофьор на такси Абдула Абу Самра.

“Погледнете арабските държави, които осъдиха либералните и светски режими, какво стана? Режимите им бяха корумпирани и действаха против демокрацията”, казва той.

Други смятат, че “Хамас” е пропилял голяма част от доверието, с което се ползваше, когато спечели парламентарните избори през 2006 г. - до голяма степен заради репутацията си на партия, която я беше грижа за хората и която не беше корумпирана.

“Те ни подведоха и използваха ислямски лозунги, за да прокарат своите интереси за сметка на страданията на народа”, казва 38-годишният продавач на велосипеди Абу Ибрахим.

“Ако “Хамас” не беше завзел контрола над Газа, смятам, че нямаше да станем свидетели на цялата тази болка и страдание от последните пет години. Бедността и безработицата се увеличиха, а хората на “Хамас” измъчват онези, които не ги подкрепят, прикривайки се зад лозунгите на исляма”, казва той.

Според проведено през март 2012 г. социологическо проучване на палестинския Център за политика и социологически проучвания преобладава мнението, изразено от Абу Ибрахим.

Само 22,5 процента от жителите на Газа подкрепят “Хамас” в сравнение с 35,5, които са за поддържащата светските устои партия Фатах на президента Махмуд Абас.

Но въпреки недоволството “Хамас” изглежда здраво държи Ивицата, отчасти защото хората са уплашени и отчасти защото движението контролира толкова много аспекти на живота.

Тунелите за контрабанда например. Те бяха прокопани под границата с Египет, за да се вкарват по тях оръжия, но също и така и необходимите стоки, които Израел забрани да се внасят в анклава.

Сега “Хамас” облага с мито всичко, внесено в Ивицата през тунелите, и за да се увери, че плащането му не се избягва, движението е поставило свои контролно-пропускателни пунктове на изходите.

Според социологическото проучване преобладаващата част от палестинците - около 50 процента - както на Западния бряг, така и в ивицата Газа, подкрепят неотдавна постигнатото споразумение между “Хамас” и Фатах, целящо да помири непримиримите врагове и да сложи край на разделението Западен бряг - Газа.

Причините, поради които жителите на Газа искат разделението да изчезне, варират от схващането, че единството ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване