06/17/12 13:15
(http://www.klassa.bg/)

Стволовите клетки помагат при лечение след инсулт

Пациенти, прекарали инсулт, показват признаци на подобрение след първото по рода си лечение със стволови клетки в света, съобщи „Дейли телеграф“.
Досега на подобна терапия са били подложени шестима пациенти и при всички тях се наблюдава подобрено движение на крайниците. Един от пациентите е възстановил способността си да говори, след като в мозъка му били инжектирани ембрионални стволови клетки. Още шестима пациенти се предвижда да преминат подобно лечение като част от първата фаза на клиничното проучване. Лекарите от Университета в Глазгоу, които провеждат лечението, предупреждават, че е твърде рано да се правят прибързани изводи. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи със сигурност дали стволовите клетки действително могат да възстановят увредената мозъчна тъкан, въпреки че първоначалните резултати са добри. „Засега нямаме никакви индикации за странични ефекти. Работим с група пациенти, претърпели инсулт със сериозни увреждания, за които няма надежда да се подобрят. След лечението със стволови клетки обаче състоянието им се подобри“, обясни проф. Кейт Муир от Университета в Глазгоу.
“Клиничното проучване има за цел основно да провери безопасността на лечението и затова трябва да подхождаме предпазливо към наблюдаваните положителни ефекти. Въпреки това сме окуражени от постигнатото до момента“, заяви Майкъл Хънт от компанията ReNeuron, разработваща лечението.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване