06/17/12 14:30
(http://www.klassa.bg/)

Т. Дончев: До края на 2012 г. трябва да разплатим 5 млрд. лв.

Целта, която гоним, е до края на 2012 г. да имаме договорени средства близо 90%, а разплатените да са 35-40%, което означава сума над 5 млрд. лв., заяви министърът по усвояването на евросредствата Томислав Дончев в интервю за БНР в неделя. Той подчерта, че все още не сме отличници, но подобряваме успеха си по усвояването на европари. Ден преди това министърът по управление на средствата от ЕС заяви, че в момента започва подготовката на 5 оперативни програми - „Транспорт”, „Околна среда”, „Регионално развитие”, която може би ще се казва „Градско развитие”, наследникът на „Конкурентоспособност”, която по всяка вероятност ще се нарича „Иновации и предприемачество”, както и наследникът на ОП „Човешки ресурси”. Според Дончев имаме възможност да плащаме до 2015 г. От средата на тази година започва откриването на 27 информационни центъра във всеки областен град, в които ще бъде разяснявано как да се кандидатства за финансиране от ЕС. Те ще функционират не само този програмен период, но и през следващия.
По думите на министъра административната реформа, според която ведомства и агенции трябва да се преместят в провинцията, е процес, част от една дългосрочна реформа, която би следвало да отнеме не по-малко от 5 години.
Дължим на българските граждани и на българския бизнес по-бързи и по-качествени услуги, каза още той. Огромна част от тях, над 2/3, се предоставя от местните власти и от изнесените структури във вътрешността на страната. Там има огромен потенциал за реформи и той въобще не се изчерпва само с преместването на структури в страната, каза Томислав Дончев при откриването на второто издание на Изложението на европейски програми и проекти „Европа за нас” в събота. Той изрази радостта си, че скучна тема, каквато са оперативните програми, има широк отзвук сред хората.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване