06/18/12 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Победителят „Нова демокрация“ преговаря с ПАСОК за проевропейско правителство

„Нова демокрация“ спечели парламентарните избори в Гърция на 17 юни, предаде Ройтерс. При 100% преброени гласове партията на Антонис Самарас получава 29,7%, следвана от СИРИЗА с 27% и ПАСОК с 12,3%. С 50-те бонус места, на които има право победителят, „Нова демокрация“ ще разполага със 130 депутати в 300-местния парламент, СИРИЗА – със 71, а ПАСОК – с 33-ма народни представители. По този начин евентуалната коалиция между двете проевропейски партии на консерватори и социалисти получава парламентарно мнозинство от 163 места, с което може безпроблемно да управлява. В парламента влизат още националистическата десница „Независими гърци“, които ще имат 20 места, неонацистите от „ Златна зора“ - 18, Демократична левица – 16, и Гръцката комунистическа партия - 12.
Антонис Самарас още в понеделник получи мандат да състави правителство от президента Каролос Папуляс. В атинския Дворец на конгресите "Запион" лидерът на „Нова демокрация“ и сочен за бъдещ премиер заяви: "Ние ще изпълним задълженията си пред международните кредитори и ще работим с тях. Гръцкият народ гласува за европейския курс на Гърция и нашето оставане в еврозоната. Народът гласува за такава политика, която ще позволи създаването на нови работни места, ще осигури икономическото развитие, справедливост и сигурност за гръцкото общество." Той допълни обаче, че ще иска предоговаряне сроковете на споразумението за спасителния фонд с оглед мерки срещу повишаване нивата на безработицата. В отговор на това изказване външният министър на Германия Гидо Вестервеле заяви, че споразумението с МВФ и ЕС „не може да бъде предоговаряно“. Той обаче допълни, че кредиторите могат да предложат по-гъвкави срокове, имайки предвид загубеното досега време при опитите да се сформира правителство.
Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос още в неделя късно вечерта постави условие в предложеното от „Нова демокрация“ правителство на националното обединение да участват също радикалната и умерената левица в лицето на СИРИЗА и Демократичната левица. Но лидерът на радикална лява коалиция Алексис Ципрас категорично отказа предложението за участие в коалиционно правителство начело с „Нова демокрация”. На среща в понеделник със Самарас той заяви, че ще бъдат в опозиция. СИРИЗА е срещу споразумението с МВФ и ЕС и заплашваше, ако спечели изборите, да го анулира. За 17 ч местно време бе насрочена срещата на Самарас с лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос. Консерваторите имат три дни да сформират правителство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване