06/18/12 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Прокуратурата повдигна обвинение на 13 души за проповядване на радикален ислям и религиозна омраза

Окръжна прокуратура – Пазарджик е внесла днес обвинителен акт срещу 13 души за проповядване на идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по законоустановения ред в Република България организация “Ал - Уакф ал - ислями” - клон на едноименната саудитска фондация, действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.
В съобщението на прокуратурата се казва, че обвиненията са по чл. 108, ал.1, пр. второ от НК - за проповядване на антидемократична идеология, изразяваща се в противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.
Обвиненията по чл. 109, ал.1/2 засягат членуването в нерегистрираната по законоустановения ред в Република България организация “Ал - Уакф ал - ислями” - клон на едноименната саудитска фондация, действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик, ръководена от обвиняемия Саид Мутлу и с членове останалите обвиняеми, която си е поставила за цел извършване престъпления по Глава І от НК, а именно проповядване на антидемократична идеология.
Обвиненията по чл. 164, ал.1, пр.1 от НК са за проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета.
Обвиняемите изградили своя стройна система от възгледи - идеология, почиваща на елементи от салафизма, която в периода от м. март 2008 година до 06.10.2010 г., предимно на територията на три области - Пазарджик, Благоевград и Смолян, представяли на своите последователи в България в радикален вариант.
Единият от обвиняемите - Ахмед Ахмед, е осъждан за подобни престъпления на 3 години условно с 5 години изпитателен срок.
Определена е мярка за неотклонение „подписка” по отношение на всички обвиняеми. Най-известното име сред тях е Али Хайраддин, който вече бе разследван за проповядване на радикален ислям. Другите обвиняеми са Саид Мехмед Мутлу, Абдуллах Мустафа Салих, Ахмед Ахмед, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска и Али Ходжа.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване