06/18/12 14:26
(http://www.klassa.bg/)

Роналдо потъпка увехнала Холандия, Германия обезвреди с лекота „червения динамит”

Отборите на Германия и Португалия се класираха за четвъртфиналите на Евро 2012. Двата състава се наложиха с по 2:1 съответно срещу Дания и Холандия и излязоха от най-заплетената група на първенството.
Кристиано Роналдо опроверга критиците си с играта си срещу „лалетата”, като реализира два гола и удари две греди, и напълно закономерно беше обявен за играч на мача. Португалците заеха второ място в група „B”, докато Холандия отпада без спечелена точка, за първи път в историята си, и само два вкарани гола. „Лалетата“ показаха отново трагична игра, особено в защита, но бяха и тотално безидейни в атака, като най-опасните ситуации идваха от далечни удари. Тимът на холандския селекционер Берт ван Марвайк се нуждаеше от победа с два гола разлика и успех на Германия в другия мач от групата срещу Дания, за да продължат напред, затова и донякъде логично започнаха по-мотивирано срещата в Харков. Холандците поведоха в резултата още в 11-ата минута чрез Рафаел ван дер Ваарт, който реализира страхотен гол след асистенция от Робен. Вездесъщият в този мач Кристиано Роналдо обаче изравни в 28-ата минута след тотален натиск на Португалия в минутите след попадението на Холандия. Звездата на „Реал” (Мадрид) бе намерен от Жоао Перейра, и изпуснат от бавната защита на противника, с лекота реализира за 1:1.
Вместо да се разиграят през второто полувреме, вицесветовният шампион тотално сдаде фронта, и ситуациите пред Маартен Стекеленбург следваха една след друга.
В 74-ата минута иберийците проведоха една светкавична контраатака и този път Нани бе човекът, извел Роналдо в наказателното поле на Холандия. Капитанът финтира бранител и хладнокръвно наказа Стекеленбург за втори път в мача, разбивайки сърцата на „оранжевите”. В 82-рата минута Ван дер Ваарт се опита да ги стопли с нов, хубав удар от дистанция, но шутът му с десния крак от ъгъла на наказателното поле срещна гредата, вместо да навести мрежата на Патрисио. В самия край на редовното време Роналдо на свой ред разтресе страничния стълб, след като за пореден път се разходи с топка в крака в половината на Холандия. Така Португалия нанесе трета, последователна загуба на „лалетата” и ги прати скоропостижно обратно в Ниската земя, уреждайки си среща с Чехия на ¼-финалите.
В другата среща от групата, без да се напряга излишно, отборът на Германия победи Дания с 2:1 и се класира за четвъртфиналите на Евро 2012. С тази победа Бундестимът взе своеобразен реванш от датчаните за болезнената загуба на финала на Евро 92. По този начин Маншафта стана единственият отбор от всичките четири групи, който записа пълен актив от 9 точки и убедително продължава напред, показвайки, че неслучайно е определен като основен фаворит за спечелване на първенството. Положенията пред вратата на Мануел Нойер бяха изключителна рядкост, тъй като добре смазаната отбрана на германците не допускаше лесно играчите на Мортен Олсен до наказателното си поле.
Лукас Подолски откри резултата за Бундестима в 19-ата минута в своя мач номер 100 за националния отбор, но Михаел Крьон-Дели изравни в 24-ата, носейки лъч надежда за "червения динамит". С попадението си 80-ата минута обаче младият Ларс Бендер сложи точка на спора и изхвърли датчаните от европейското. На четвъртфиналите Бундестимът ще се изправи срещу сензацията на турнира Гърция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване