06/18/12 14:18
(http://www.klassa.bg/)

Франция почервеня

След парламентарните избори във Франция мнозинството депутати в парламента вече са социалисти. Без съмнение те ще предоставят на президента Франсоа Оланд нужната подкрепа за реформаторската му програма.

Президентът положително е въздъхнал с огромно облекчение в неделя вечерта - партията му получи абсолютно мнозинство в изборите за Национално събрание. На високите изборни резултатите не повлия нито умората на французите от вялата предизборна кампания, нито ниската избирателна активност.

Консерваторите - в опозиция

Сега Оланд има "широката подкрепа на французите", за която мечтаеше преди да бъде избран за държавен глава. Социалистите спечелиха 300 депутатски места и изтласкаха в опозиция консерваторите на бившия президент Никола Саркози, за които останаха 207 мандата.
Опасността от завой надясно също бе преодоляна. Десните радикали от Националния фронт на Марин льо Пен се провалиха благодарение на френската избирателна система, при която малките партии трудно могат да влязат в парламента без подкрепата на някоя голяма политическа сила. Все пак поддръжниците на льо Пен са доволни, защото за първи път от 1987 година насам имат двама представители в Националното събрание.

Отговорността на президента

Благодарение на изборните победи през последните 5 години социалистите получават мнозинствто и в Сената, в регионалните правителства и в най-важните френски общини. Този рекорден успех обаче принуждава Оланд да действа. Французите искат най-сетне да видят дела, а не думи, подчертава Рено Дели, главен редактор на "Нувел обсерватьор".
Победата означава още по-голяма отговорност за президента, който действително трябва да реформира страната. "Ако не успее, няма да има никакво извинение в края на петгодишния си мандат", казва Дели. Франция се бори с намаляващия стопански ръст, със западащата индустрия, с безработицата и огромната планина от дългове. Сега ще се види дали президентът ще изпълни своите щедри предизборни обещания и ще успее до 2017 да балансира бюджета.

МеркОланд под въпрос

Първите стъпки от реформаторския план ще отведат Франсоа Оланд в Брюксел и Берлин. Заедно с италианския премиер Марио Монти Оланд успя да съживи оста "Париж-Рим" и предложи пакт за икономически растеж. Ето защо Ангела Меркел ще трябва да се готви за по-голяма съпротива от страна на Франция срещу политиката си на икономии.
Междувременно концепцията на Оланд за растеж придобива все по-голяма популярност. Предвидени са инвестиции във възобновяемите енергийни източници, в нано- и биотехнологиите. Френският президент се застъпва и за данък върху финансовите транзакции. Според Оланд планът може да бъде финансиран от неизползваните европейски фондове и чрез увеличаване на капитала на Европейската инвестиционна банка.
Публицистът Франсоа Ленгле е убеден, че Оланд ще се натъкне на сериозен отпор. "Никола Саркози беше заместник на Ангела Меркел. Франсоа Оланд се явява начело на южните държави, които до една страдат от финансови проблеми. Премерването на силите между Оланд и Меркел е неизбежно", прогнозира Ленгле. 


Източник: www.dw.de
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване