06/19/12 16:29
(http://www.klassa.bg/)

Белгия обяви война на екстремистите

Министърът на вътрешните работи на Белгия Жоел Милке предлага проект за борба с всички форми на екстремизма, който засяга частните милиции и организации като “Шериат за Белгия”, предаде франкофонското радио и телевизия.
Предложението ще бъде разгледано на срещата на министрите в петък. То включва забраната на “всяка частна милиция или друга организация на физически лица, чиято цел е да прибягва до сила, да допълва или замества армията или полицията, или да се намесва в техните действия, както и да представлява бойни групи по форма и организация”. Текстът говори и за възможността за забрана на “фактически асоциации или групировки, които провокират въоръжени демонстрации по улиците, или които с действията си предизвикват омраза или насилие към личност или група хора поради техния произход, етнос, раса или религия”. Ще бъде санкционирано разпространението на “идеи или теории, които имат тенденция да оправдават, окуражават или провокират тази дискриминация, омраза или насилие”. Проектозаконът посочва асоциациите, които използват белгийска територия за агитации, с цел да се предизвикат терористични актове. Жоел Милке предлага да се дадат на правителството правомощия да разпуска тези асоциации или групировки. Милке продължава борбата си срещу радикализма, особено след събитията, свързани с ислямистката групировка “Шериат за Белгия”, чийто говорител наскоро беше арестуван. Вътрешната комисия на Камарата на представителите на Белгия вече е включила проекта в дневния ред за следващото си заседание на 26 юни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване