06/19/12 16:27
(http://www.klassa.bg/)

Дилма Русеф разказва в книга как са я изтезавали с електрошок

Президентът на Бразилия Дилма Русеф споделя на какви мъчения е била подлагана в затвора по време на военния режим през 70-те години в нередактирана версия на своята автобиография, разкри АФП в понеделник. Първата жена президент на Бразилия споделя, че още има проблеми, когато дъвче, тъй като челюстта й е била разместена по време на тригодишния й престой в затвора. „Разпитите започваха с електрически шок, чиято интензивност се покачваше с времето. След това ме вързваха за ръцете и краката на кол – мъчение, което не може да се издържа прекалено дълго“, разказва също Русеф.. Това не е първият път, в който 64-годишната бивша партизанка споделя своя болезнен опит от военния режим, ръководил Бразилия от 1964 до 1985 г., но за първи път това се описва с пълни детайли. През 1970 г. 22-годишната тогава Дилма Русеф е арестувана и излежава присъда в Рио де Жанейро, Сао Пауло и Бело Хоризонте.
През май 2012 г. като президент тя създаде комисия, чиято задача е да хвърли светлина върху престъпленията, извършени от бившия военен режим. Комисията обаче не се стреми да поставя под въпрос закона от 1979 г., който едновременно даде право на изгнаниците да се завърнат и предостави амнистия на мъчителите.
Според официални данни около 400 бразилци са били убити или са изчезнали по време на военния режим. Само за сравнение в Чили те са 3200, а в Аржентина – 30 000 души.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване