06/19/12 14:59
(http://www.klassa.bg/)

ЕЦБ призна: България е готова за еврото

България е трайно в списъка на отличничките, отчете Европейската централна банка (ЕЦБ), в обща оценка за степента на готовност за сближаване на страните, приели еврото, цитирана от Министерството на финансите. Страната ни покрива четирите основни критерия за членство в еврозоната – инфлация под 3,1%, дългосрочен лихвен процент до 5,8, бюджетен дефицит – в рамките на 3%, и държавен дълг, който да е до 60% от БВП. Така България се нарежда рамо до рамо с Дания и Швеция, които също изпълняват критериите от Маастрихт.
Според данните на финансовата институция дългосрочният лихвен процент у нас за май 2012 г. е 5,11%. Показателят е под референтната стойност от 5,8 на сто и е по-нисък от този на 12 държави - членки на Европейския съюз (ЕС), от които седем са част от валутния блок. Данните на ЕЦБ потвърждават и публикувания на 30 май 2012 г. „Доклад за конвергенцията", в който този показател е бил средно 5,3% за периода април 2011 - март 2012 година. По отношение на инфлацията в България към март 2012 г. е била 2,7 на сто, което е под референтната стойност от 3,1% в страните - членки на ЕС. В конвергентния доклад е споменато, че за предходните десет години годишната инфлация е била „колеблива“, като е варирала от 2,3 до 12 %. Споменава се също, че след върховата й форма от 4, 6 % през март 2011 г., за същия месец на 2012 г. тя вече е намаляла, но това е резултат освен от понижаване на цените на храните и енергията, и от повишаване на акцизните ставки върху тютюневите изделия от 2010 г. В дългосрочен план ЕЦБ предвижда повишаването на инфлацията до 3,3% до 2013 г.
Бюджетният ни дефицит е 2,1% от БВП, поради което в края на май 2012 г. Европейската комисия препоръча да бъде прекратена и процедурата по свръхдефицит за България. Предстои решението да бъде взето на Европейския съвет в Брюксел на 28-29 юни. Съотношението брутен държавен дълг към БВП е 16,3%, значително под референтната стойност от 60 на сто, отчитат от ЕЦБ. По този показател България се нарежда на второ място в Европейския съюз след Естония. Все още 10 държави от ЕС не са членове на Икономическия и паричен съюз (ИПС), показва и равносметката на Доклада за конвергенцията. От отличничките Дания е изпратила нотификация, че няма да участва в третия етап на ИПС. За осем държави се провежда редовен мониторинг дали законодателството им е съвместимо и дали са изпълнени изискванията на националните банки. Като ЕЦБ изрично се застрахова, че обективността на данните зависи от точността и пълнотата на предоставяните от националната статистика данни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване