06/19/12 15:37
(http://www.klassa.bg/)

Законът за горите отново е в полето на депутатите

Очаква се всеки момент парламентарната комисия по земеделие да подготви доклада си по Закона за горите, върнат от президента Плевнелиев в края на миналата седмица. Във вторник ветото на президента върху спорния закон бе внесено в парламента. Докладът трябва да бъде разгледан от депутатите, които от своя страна биха приели или отхвърлили президентското вето. Ако депутатите подкрепят ветото, най-вероятно ще се стигне до нов закон, прогнозира Тома Белев от „Зелени Балкани“ на пресконференция по повод разногласията, възникнали между тях и представителите на бизнеса от планинските курорти.
Законодателят си е свършил прекрасно работата. Предишният закон беше глупав и спираше всяка инвестиция, коментира в ефира на bTV Филип Цанов, председател на сдружение „Природата за хората и регионите”, който бе сред организаторите на протестите в защита на новия Закон за горите. По думите на Цанов бизнесът в тези региони е закъсал, индустрия няма никаква, тютюнът намалява и дори картофите от Полша са по-евтини. Месото и млякото са с ниска изкупна цена, затова животновъдството не е предпочитано, а един от малкото поминъци, които могат да се развиват, е туризмът. Затова изборът на хората от планинските региони е „или да седят тука, или да отидат в чужбина“, но най-лошото е, че „за 20 години, с изключение на Банско, едно пиронче не е забито”.
Цанов подчерта още, че „скиорите не искат да пречат на еколозите, нека природозащитниците да бъдат така добри и те да не пречат на туристите“. Според експерта едва 0,05 от горските територии у нас се използват за ски туризъм, а контролът върху изграждането на съоръжения в момента е тотален. Ако не може да бъде постигнат компромис между хората от регионите, за които новият Закон за горите е добро решение, и природозащитниците, които му се противопоставят, би могло да се произнесе и Върховният съд.
Протестите на жители на планински общини са резултат от подвеждане, тъй като земите им са в национални паркове, където важат съвсем други закони – Законът за защитените територии и Законът за концесиите, обявиха еколози. „По никакъв начин не се засягат общините в Рила и Пирин, чиито жители протестират в последните дни на главния път Е79“, заяви Веселина Кавръкова от международната екологична организация WWF. Тя обясни, че каквито и инвестиционни намерения да са планирани на територията на тези общини, те се регулират от законодателството за националните паркове.
От WWF призоваха за диалог с инвеститорите, които твърдят, че са засегнати от оттеглянето на Закона за горите. Андрей Ралев от сдружение „Диви Балкани“ обясни, че законът в никакъв случай няма да подпомогне спорта и ски туризма, ако остане в този вид, защото по-скоро би монополизирал собствеността върху зоните. Еколозите обявиха, че в сряда от 18.30 ч в София ще се проведе шествие, организирано от скиори и сноубордисти, които подкрепят природозащитните организации и настояват за изготвянето на такъв закон за горите, който да опазва природното наследство на България.
Ако дискусията за Закона за горите беше проведена с участието на обществото от самото начало, щяха да се избегнат гражданските протести, коментира Кавръкова. Според нея парламентът работи по тези законови промени шест месеца и всичко това можеше да се спести.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване