06/19/12 12:47
(http://www.klassa.bg/)

Защо слоновете в резервата Горонгоса се раждат без зъби?

Учените са на път да дадат точен отговор на въпроса защо слоновете в националния парк Горонгоса в Мозамбик се раждат без бивни. Липсата на големите слонски зъби направо изменя физиономията на едрите животни, символ на черния континент. През последните години в парка се забелязва присъствието на значителен брой слонове, които въобще нямат зъби, и други, чиито бивни са неестествено къси. „Според ветеринарите слоновете си изгубиха зъбите от стрес”, казва директорът на националния парк Матеос Мутемба.

Историята датира от времето на гражданската война, когато паркът Горонгоса се превърна в арена на враждуващите политически сили. Тогава броят на слоновете чувствително намаля – от 2 200 на 70. Враждуващите използваха слонските зъби за разплащане при покупката на оръжие и унищожиха голяма част от животните. Явно този факт е оставил дълбок спомен у слоновете и е предизвикал модификацията. За едрите животни зъбите са се превърнали в синоним на смърт. .

През далечната 1974 година, още преди да бъде обявена независимостта на тогавашната португалска колония, паркът Горонгоса бе най-богатият в Африка. След като Мозамбик стана независима държава, през 1977-ма, тежки вътрешни конфликти съсипаха и икономиката, и природата. Двете групировки – Фрелимо и Ренамо, поведоха кървава гражданска война. В селските райони и в резерватите опустошенията бяха страшни. .


Как се плаща с бивни

В Горонгоса си дадоха среща ниските страсти. Воюващите групировки масово избиваха слонове, за да им вземат зъбите и с тях да се разплатят за доставките на оръжие. „Слоновете помнят, минали са някакви жалки 20 години само. Те не могат да развият нормални зъби, като у здрави диви животни.”, казват експертите в парка. Директорът на резервата е съгласен с тази теория, но ситуира събитията много по-далече в историята. Според него Горонгоса винаги се е намирала в средата на пътя на традиционния трафик на слонова кост. Той тръгва от Зимбабве и минава през Мозамбик. Малко вероятно е само в едно поколение да рефлектират промените с бивните. Вероятно ловът на слонове през последните два века постепенно е повлиял и за изчезването на бивните, тоест за една генетична модификация. Документален филм на 'National Geographic' обаче категорично защитава първата версия – за слонската памет от последните две десетилетия.

Експертите в резервата, все още непознат за туристическите тълпи от Европа и Америка, решиха да внесат в Горонгоса шест мъжки слона от Южна Африка. Мъжкарите с ярко изразени бивни трябва да се справят с трудна задача – до подобрят слонската раса в Горонгоса. „Надяваме се на генетична промяна, която неизменно ще настъпи, когато се родят първите малки слончета”, казва Васко Галанте, ПР на резервата. В последните три години Горонгоса се оживява, разнообразява се растителността в парка, появяват се и нови животински видове. .
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване