06/19/12 13:55
(http://www.klassa.bg/)

Испания моли за спасителна намеса от ЕЦБ на пазарите

Европейските лидери се зарекоха да мобилизират всички средства в борба с ескалиращата криза в региона, след като лихвите по заемното финансиране за Испания заплашиха да излязат от контрол. Доходността по 10-годишните облигации на правителството в Мадрид стигна рекордните близо 7,3%, а инвеститорите подминаха победата на гръцките избори на партии, подкрепящи политиката на икономии. Ключовата двугодишна лихва скочи с 0,65% само за часове, знак за почти пълен срив на доверието в спасителния пакет от €100 млрд., който ЕС отпусна миналата седмица за укрепване на банковата система. Министърът на икономиката Кристобал Монторо предупреди, че страната му е в критично състояние, и помоли ЕЦБ да действа с всички сили срещу пазарите, настроени враждебно към европейския проект.
Bank of America казва, че Испания може да се нуждае от второ подпомагане, за да изкара следващите три години. Така общата стойност на заемите ще приближи €450 млрд. - сума, която ще подложи на изпитание фонда за стабилност на ЕС и ще има сериозни последици за Италия. Предварително комюнике от срещата на върха на Г-20 в Мексико гласи, че Европа ще вземе „всички необходими мерки“, за да съхрани целостта на еврозоната и да скъса порочния цикъл между държавите и банките. В чернова на заключенията от срещата на ЕС следващата седмица Брюксел поема ангажимент регионът да „мобилизира всички лостове и инструменти“, но детайлите са оскъдни. Италия заяви, че ще настоява за „полуавтоматичен механизъм“ (вероятно с участието на ЕЦБ), който да слага таван за доходността по облигациите на затруднените държави.
Бил Грос, шеф на най-големия облигационен фонд Pimco, заяви пред телевизия „Блумбърг“, че испанските книжа вече не са „безопасна среда“, и предупреди, че дори Германия е станала кредитен риск с разрастването на кризата. Испанската икономика е двойно по-голяма от тези на Гърция, Португалия и Ирландия, взети заедно. Финансовият всекидневник „Синко диас“ определи атаката срещу облигациите като касапница. Индексът IBEX на мадридската фондова борса падна с 3%, а италианският MIB загуби 2,8%. Ръководителят на ОИСР Анхел Гурия предсказа намеса от ЕЦБ до седмица, като заяви, че е крайно време Франкфурт да поеме кормилото. „Изчерпахме вариантите си. Европейците ще трябва да впрегнат изключителната си финансова мощ“, заяви той. Гурия призова ЕЦБ да потисне доходността по испанските и италианските облигации и да използва „всеки инструмент и актив“ в арсенала си, тъй като смъкването на лихвите вече няма да е достатъчно. Той предупреди, че кризата е била оставена да се развива толкова дълго, че двете държави могат да стигнат до лека форма на преструктуриране на дълга (вероятно чрез отлагане на падежа), тъй като общественото мнение повече няма да търпи разорителните разходи по обслужването му.
ЕЦБ не е купувала облигации от почти четири месеца, мълчанието й продължи и миналата седмица, но настроението в съвета й се променя. Управителят на австрийската централна банка Евалд Новотни отправи неприкрит укор към консервативните си колеги в ЕЦБ, като им припомни, че именно политиките на дефлация доведоха до опустошенията през 30-те години. „Праволинейната концентрация върху политиката на икономии доведе до масова безработица, срив на демократичната система и в крайна сметка катастрофалния нацизъм. Не бива да повтаряме тези грешки“, заяви той.
Испанските проблеми се трупат неумолимо. Суки Ман от Societe Generale казва, че колапсът на доверието вече засяга сините чипове. Компании като Iberdrola, Red Electrica и Gas Natural отчитат скок в лихвите по кредитирането си от 30 до 50 базисни пункта от петък насам. „Всякаква устойчивост е съкрушена. Няма никакви купувачи“, казва той. Бизнеси, които допреди седмици бяха смятани за непоклатими, са застрашени от понижаване до джънк статус с мрачни последици за реалната икономика. Напълно заличено е скоростното възстановяване на корпоративния дълг след ликвидната програма на ЕЦБ за €1 трлн. в подкрепа на финансовите институции. Испанската централна банка заяви, че делът на лошите заеми е скочил на 8,7% през април – показание, което обезателно ще нарасне, ако цените на жилищата паднат с нови 25%, каквито са очакванията. Изданието „Ел конфиденсиал“ съобщава, че външен банков одит е разкрил недостиг от около €150 млрд., макар че не е задължително цялата сума да бъде покрита от свеж капитал. Испанските банки трябва да платят или отсрочат дългове за €540 млрд. на пазарите (предимно в следващите три години) – бреме, което може да се стовари върху държавата, ако растежът не се върне скоро. Срещу ЕС бяха отправени остри критики, че е влошил положението с изискването кредиторите да вдигнат съотношението на базовия си капитал на 9% до края на месеца. Ходът е сочен като главна причина за новото влошаване в еврозоната. Глобалните регулатори сигнализираха за промяна в курса тази седмица, като започнаха да проучват начини за разширяване на диапазона от активи, приемани за ликвидни резерви. Критиците казват, че строгите разпоредби трябва да бъдат изоставени до стабилизиране на икономиката.

По в. „Дейли телеграф“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване