06/19/12 16:30
(http://www.klassa.bg/)

Корпорациите изместват банките в отпускането на кредити

Корпорациите все по-често ще изместват банките в отпускането на кредити за свои клиенти. Тази тенденция открои Майкъл Самонас, групов финансов директор на „Сидма“, по време на втория годишен форум на финансовите директори в България, организиран от „Ърнст и Янг“. Заради въвеждането на новите финансови регулации, свързани с „Платежоспособност 2“ и „Базел 3“, кредитите ще стават все по-скъпи, фалитите ще се увеличават, а прогнозите за икономическия ръст продължават да са мрачни. От своя страна фирмите така имат възможност да задържат клиенти и да свият оборотния капитал, което според Самонас е най-доброто решение в период на напрегната икономическа среда като днешната. Управляваната от него фирма вече е приложила рейтингова система на своите клиенти, като спрямо техните резултати се отчита дали да им се отпуснат средства или не. Следят се както показатели от предисторията на плащанията, платежоспособност и т.н., така и прогнози за бъдещи сделки и продажби. На базата на тези точки се определя и съответният рейтинг на предприятието. При закъснение с плащанията лихвата е 8%, уточни експертът пред klassa.bg. За да бъде успешна подобна политика на даване на продукти на кредит, екипът за продажби трябва да работи в много тясно сътрудничество с финансовия отдел, препоръча още той.
Благодарение на нашата система можем да разграничим платежоспособните от неплатежоспособните клиенти и да предвидим евентуални банкрути. Нещо повече – времето, необходимо за събиране на вземането, в „Сидма“ е паднало от 143 дни през 2009 г. на 125 дни през 2011 г., а към март 2012 г. – на 116 дни. А благодарение на кредитния риск фирмата е намалила риска си по четири основни начина: елиминиране на лошите кредити, съкращаване на сроковете за изплащане, подобряване на паричния поток и на решенията за отпускане на кредит за клиентите.
За съжаление обаче по света, когато става дума за рязане на разходи, най-предпочитаният метод е съкращаването на персонал, освобождаване от активи през граница и чак на трето място е активното управление на оборотния капитал. А именно третата мярка генерира най-големи икономии, цитира различни изследвания Самонас. Според представените от него данни от проучване между повече от 240 щатски фирми например съкращаването на персонал е довело до спестяване на 400 хил. долара, а редуцирането само на инвентара носи по 520 хил. средно. Ако се намалят харчовете пък от някои несъществени дейности като транспорт, логистика, куриерски услуги, принтиране, офис консумативи и др., може да се спестят близо 20% от разходите. В краткосрочен план резултати има, като се свиват парите за реклама, за маркетинг или се търсят начини да се намалят таксите, а в дългосрочен, когато се преструктурира бизнесът, пристъпи се към автоматизация и аутсорсинг, посочи още Самонас.
Според последния доклад на „Ърнст и Янг“ през миналата година оборотният капитал на компаниите зад Океана се подобрява, докато в Европа е бил на точката на замръзване спрямо 2010 г. В САЩ парите в кеш намаляват с 3%, а на Стария континент остават без промяна. Но от 2002 г. общо фирмите от двете страни на Океана са намалили кеша с 16%. Но когато се тегли чертата, все още имат около 1,2 трлн. долара в кеш, затворени в оборотния им капитал, които не са им необходими, или това прави 7% от продажбите, изчисляват още консултантите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване