06/19/12 17:01
(http://www.klassa.bg/)

НАП и митниците ще следят горивата от производителя до крайния клиент

Парламентът прие Законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, внесен от Министерския съвет. Чрез него се цели контрол на течните горива чрез изграждане на единна акцизна информационна система на Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите (НАП). По този начин ще се автоматизира процесът по обмен на информация и контрол на цялостната верига при реализацията на акцизни стоки. Изграждането на информационна система между двете ведомства ще даде възможност за по-ефективно противодействие на евентуалното укриване на реализирани приходи и незаплащане на дължимите данъци (акциз, мита, ДДС). Със законопроекта се предлагат промени и в Закона за ДДС, които също са свързани с изграждането на общата информационна система за контрол върху горивата между Агенция „Митници“ и НАП, като чрез тях се въвежда механизъм за своевременно проследяване на документално отчетените и фактически потребените количества горива. Разширен е кръгът на лицата, подлежащи на задължителна регистрация по закона. Това са търговците, които извършват продажби на природен газ за моторно гориво.
При обсъжданията на алтернативно внесения законопроект на народния представител от „Атака” Венцислав Лаков той заяви от парламентарната трибуна: „Предлагаме да се промени ставката на бензина, дизеловото гориво и газта, като тази ставка стане символична. Предлагаме на правителството да започне незабавно преговори с европейското правителство. Няма логика една Германия, където заплатата е примерно 2000 евро, и България, където е 300, да имат едни и същи ставки по отношение на горивата”. Според него трябва коренно да се промени начинът на ценообразуване, така че да се улесни българският гражданин. Законопроектът, внесен от Волен Сидеров и група народни представители, беше отхвърлен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване