06/19/12 12:55
(http://www.klassa.bg/)

Онлайн търг. Купи шедьовър от Belle epoque за 60 евро

GreenCat Gallery предоставя уникалната възможност да си купиш картина от френския Belle epoque и импресионизма от 19-ти век, в рамките на един ден – 19 юни. Става въпрос за онлайн търг за 12 гравюри, всички – датирани от 1895 г, създадени от ярки творци, значими имена в световното изкуство. Творбите са обединени от факта, че всички са създадени специално за френското историческо и литературно издание „Фигаро Илюстре”. Изданието съществува и до днес, макар понастощем да е сменило тематичната си насоченост от списание за изкуство към списание за съвременния начин на живот. В края на 19-ти век, Фигаро Илюстре е един от пионерите в търсенето на нови и изгряващи таланти в изкуството, които създават гравюрите за кориците, както и в статиите от изданието. Тази политика от своя страна води до раждането на великолепни творби, декорирани с името на изданието, което излиза всеки месец, и е жив свидетел на артистичните времена от времето на Бел Епок, както и връхната точка на импресионизма (макар по това време този термин да не съществува все още).

 

Представени днес са гравюрите за всички корици от годината 1895, озаглавени са по съответния месец, в който се появяват и са изпълнени от 10 различни творци – разбира се – френски, но също и – холандски (март), американски (юни) и италиански (ноември) художници, както и от най-значимата жена-творец във френското изкуство от 19-ти век (май).

Следва подробна информация за всеки от творците. Всички творби са оригинални и се придружават от оригиналната първа страница на изданието, съдържаща името на съответния автор, съдържанието, както и месеца и годината (1895) на публикацията.

 

Всички творби са рамкирани и се предлагат на една и съща цена – много привлекателните

60 евро. Напомняме ви, че най-бързият участник, който подаде залог чрез е- mail - greencatgallery@gmail.com на телефон 0878 946 914 или лично, печели творбата, за която подава залог.

 

За да си купите гравюра, разгледайте снимките на творбите. И избирайте! 

1-Януари – Шарл Анри ТЕНРЕ (1864-1926), ФРА


Шарл Анри Тенре се ражда и умира в Париж. Този френски художник е известен със своите рафинирани „Жанрови” картини и елегантните си портрети, много представителни за своето време и за периода на Бел Епок. През 1883 г е отбелязано и първото участие на Тенре в Салона на френските творци (‘Salon des Artistes Français’), където художника ще продължи да излага свои творби през цялата си кариера. Тенре получава специалната похвала на Салона от 1891г, сребърен медал през 1911г, както и бронзов медал на Световното изложение в Париж през 1900г. Част от картините на Тенре са изпълнени като гравюри и дори като пощенски картички. Някои от най-прочутите му ‘жанрови’ творби са: ‘La Lettre’, ‘La Poste’, ‘La Messe de Saint-Hubert’, ‘Jeunes femmes vélocipédistes avenue du Bois’, и други. Елегантен пост-импресионист и майстор на Бел Епок.

 

2-Февруари – Жан БЕРО (1849-1935) ФРА


Жан Беро (Jean Béraud) е френски художник – импресионист и създател на илюстрации, запомнен с картините си, изобразщващи живота в Париж от епохата на Бел Епок. Беро е роден в Санкт Петербург. По времето на раждането на Беро, баща му (също наречен Жан), който е скулптор, вероятно е работил по катедралата на Свети Исаак. След смъртта на бащата, семейството на младия Жан Беро се преселва в Париж.

До окупацията на Париж по време на Френско – Пруската война през 1870г Беро изучава право и се готви са професията на адвокат. Впоследствие, след войната Жан става ученик на Леон Бона и започва да излага свои картини с първо участие в Парижкия салон от 1872г. При все това, младия художник не получава творческо признание чак до 1876г, когато създава картината си ‘На връщане от Погребението’. През 1889г Беро излага свои творби на Световното изложение в Париж, като част от Обществото на френските акварелисти. Беро рисува множество сцени от делничния живот на Париж от времето на Бел Епок в стил, който може да бъде поставен някъде между този на Академичното изкуство на Парижкия Салон, и този на импресионистите. През 1894г творецът е приет за член на Ордена на почетния легион  – един от най-важните символи на Франция. Картините на Беро често са наситени с реалистичен, базиран на истината хумор и насмешка над парижкия живот от късния 19-ти век, характерни също и с честата сюжетна поява на библейски образи в съвременни за времето си ситуации. Именно заради тези теми, картини като „Мария Магдалена в дома на Фарисеите” предизвиква истинска полемика, когато бива изложена за първи път. Жан Беро умира в Париж на 4-ти октомври 1935г и е погребан в прочутото гробище Монпарнас. Една истински импресионистична творба, напълно в духа на Дега и ... Беро.

 

3-Март -  Фредерик Хендрик КАМЕРЕР, (1839-1902), ХОЛ


Роден през 1839г в близост до гр Хага, Холандия, през 1865г Фредерик Хендрик Камерер се премества в Париж, за да учи при Жан Леон Жером (1824-1904). През 1874г Камерер участва и печели медал от Парижкия салон, а през 1899г получава и сребърния медал от Световното изложение в Париж. През същата година творецът е приет за член на Ордена на почетния легион. Камерер умира три години по-късно - през 1902г. Една избрана част от неговите експозиции, с изключение на участията му в Парижкия салон на изкуството, включва Арнем, 1893г, Ротердам през 1869г и Хага през 1863г. До откриването на неговия злощастен съотечественик Винсент Ван Гог, Камерер е най-значимият импресионист от Нидерландия, а картините му днес са представени в колекции като тази на Националната галерия в Лондон, Музея Орсе в Париж, измежду множеството други.

 

4-Април – Жорж РУ (1855-1929), ФРА


Жорж Ру (Georges Roux) е френски художник и илюстратор на книги. Сред най-прочутите му произведения днес са голяма поредица от илюстрации, които Ру създава за научно-фантастичните романи на Жул Верн от поредицата ‘Необикновени пътешествия’. След Леон Бене, Жорж Ру е вторият най-изобилно илюстрирал романите на Жул Верн творец – създава илюстрациите за 22 от оригиналните издания на романите на Верн, заедно с издателя Пиер-Жул Хетцел. Първият от тях е L’Épave du Cynthia (Спасението на Синтия, 1885г), а последният - L'Étonnante aventure de la mission Barsac („Мисията Барзак”, 1919). Жорж Ру е широко считан за един от най-значимите гравьори и илюстратори на своето време.

 

5-Май – Луиз АБЕМА (1853-1927), ФРА


Луиз Абема (Louise Abbéma) е френска художничка, скулптор и дизайнер от периода на Бел Епок. Абема специализира в маслените портрети и акварелите, а много от творбите й разкриват и влияния от китайски и японски художници, както и тези от съвременни майстори като Едуар Мане. Абема често рисува цветя в картините си, а сред най-известните й произведения са: ‘Сезоните’, ‘Априлско утро’, ‘Плас дьо ла Конкорд’, ‘Сред цветята’, ‘Зима’,  портретите на актрисата Жан Самари, както и тези на Император Дом Педро II на Бразилия, Фердинанд дьо Лесепс и Шарл Гарние. Освен художничка, Абема е също и завършен график, скулптор и дизайнер, както и писател с редовни публикации в изданията ‘Gazette des Beaux-Arts’ и ‘L'Art’.  Една от многото номинации и награди, с които Луиз Абема е удостоявана, е номинацията на „Официален Художник на Третата Република”. През 1900г Абема получава бронзов медал на Световното изложение, а през 1906г е избрана и за Кавалер на Ордена на Почетния легион. Абема умира в Париж през 1927г. В края на 20-ти век, когато започва да се обръща по-дълбоко внимание към приноса на жените в изкуствата през изминалите векове, творчеството на Абема получава по-задълбочено критическо и историческо внимание, а творбите й се радват на подновена популярност. Днес Луиз Абема се счита за най-забележителната и изявена жена – творец на златния Бел Епок период.

 

6-Юни – Хари ФИНИ (1875-1925), САЩ


Подобно на мнозина други творци от този период, Хари Фини (Harry Finney) е изключително уважаван и талантлив художник. При все това, информацията за неговата личност е за съжаление много оскъдна. Известни са най-вече записи на негови участия в различни експозиции, документирани през времето. Знае се също, че Фини е живял във Филаделфия, САЩ, както и в Париж. В Париж Хари Фини се обучава при Уилям Адолф Бугеро (1825-1905), един от най-изявените, а може би и най-великия от художниците на Академичната Традиция в света в периода между 1890г – 1893г. Освен това, през същия период Фини се учи и при Жозеф Никола Робер-Флюри (1797-1890) – велик професор и известен с романтичния си стил на рисуване. През 1892г Фини взема допълнителни уроци при Огюст Фридрих Албрехт Шенк (1828-1901), който е специалист в пейзажната живопис.

През 90-те години на 19-ти век Фини е много активен и редовно участва в изложенията на Парижкия Салон (1890-1893), Академията по Изящни изкуства на Пенсилвания (1888, 1890, 1896-97), както и в Националната Академия по Дизайн през 1890г. Счита се, че, заедно с Уистлър, Хари Фини стои в основата на американската пост-импресионистична школа.

 

7-Юли – Адриен МОРО (1843-1906), ФРА


Адриен Моро (Adrien Moreau) е френски жанров и исторически художник, скулптор и илюстратор. Моро е роден в гр. Троа, Франция и започва художественото си образование като чирак – стъклар, но заминава за Париж да учи в École des Beaux-Arts (Училище за изящни изкуства) при Леон Коние и Изидор Пилс. За първи път Моро излага свои произведения на Парижкия салон през 1868г, когато бива описан от своя колега художник и критик Жозеф Юзан като: „сред редиците на най-великите художници на съвременното жанрово изкуство”. След творческа пауза, настъпила поради избухването на Френско – Пруската война, картината му от 1873г  "Concert d’Amateurs dans un Atelier d’Artiste" е именно творбата, която го истински го утвърждава, а творбите му стават много желани и търсени от колекционерите на изкуство, особено в Америка.  Моро рисува с маслени бои (включително и в техниката Гризай) и акварел, а приживе е добре познат със своите исторически пресъздавания на висшите слоеве на френското общество през вековете. При все това, Моро е също толкова вещ и по отношение на жанровата пейзажна живопис, изобразяваща обикновените хора в тяхното ежедневие. Моро създава също и редица акварелни илюстрации и рисунки за книги от автори като Волтер, Виктор Юго, Алфонс Доде и Оноре дьо Балзак. Самият Моро пише и книга, посветена на неговата семейна история и озаглавена "Les Moreaus" (1893г). Умира през 1906г в Париж. През 1996г картината на Моро „Циганка – танцьорка” се продаде на търг за над 260 000 евро, а в САЩ, през април 2010г картината му "Concert d'amateurs dans un atelier d'artiste" реализира над $70,000.

 

8-Август – Пиер УТЕН (1840-1899), ФРА


Пиер Утен (Pierre Outin) е жанров художник и портретист. Роден е през 1840г в Мулен и умира през 1899г в Париж. Утен е прославен заради своя специфичен и открояващ се стил, демонстриращ майсторски усет към светлина и цвят и предлагащ деликатна чувственост и лирическо изящество, каквито рядко могат да бъдат срещнати при други художници на тези жанрове. Сред най-любимите сюжети на Утен са модерните събирания сред природата, познати като  ‘fêtes galantes’ (фр. „сцени на ухажване”), в които елегантни дами и господа прекарват времето си в ухажване сред дърветата и храстите. Утен разбира се, има своите учители – Лекоан и Шабанел и прави своя творчески дебют на Парижкия салон от 1868г. Днес музея в Мулен се намира картината на Моро, озаглавена “Episode de la deroute de Quiberon”, а във Франция художникът е считан за твореца, стоящ в основата на възраждането на класицизма.

 

9-Септември – Густав БУРГЕН (1855-1921), ФРА


Густав Бурген (Gustave Bourgain) е роден през 1855г в Париж и получава творческото си образование при Едуар Детай. През 1883г Бурген е обявен за официален художник на френската флота – възможност за Бурген, който още от 7-годишната си възраст е моряк и риболовец, да посвети голяма част от творбите си на морето – неговия любим сюжет. Бурген става илюстратор за изданието “L íllustration” и създава гравюри за много различни периодични издания. Густав Бурген е най-влиятелния военноморски художник на своето поколение.

 

10-Октомври – Жорж РУ (1850-1929), ФРА


Жорж Ру (Georges Roux) е френски художник и илюстратор на книги. Сред най-прочутите му произведения днес са голяма поредица от илюстрации, които Ру създава за научно-фантастичните романи на Жул Верн от поредицата ‘Необикновени пътешествия’. След Леон Бене, Жорж Ру е вторият най-изобилно илюстрирал романите на Жул Верн творец – създава илюстрациите за 22 от оригиналните издания на романите на Верн, заедно с издателя Пиер-Жул Хетцел. Първият от тях е L’Épave du Cynthia (Спасението на Синтия, 1885г), а последният - L'Étonnante aventure de la mission Barsac („Мисията Барзак”, 1919). Жорж Ру е широко считан за един от най-значимите гравьори и илюстратори на своето време.

 

11-Ноември – Луциус РОСИ (1846-1913), ИТА


Луциус Роси (Lucius Rossi), (Луцио/Lucio) е роден през 1846г в Италия. Много малко е наличната информация за живота на Роси, освен факта, че творецът е активен в Париж в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Роси е най-добре познат със своите пейзажи и с картините си на модели, поставени в определен декор и ситуация. Жената е популярен сюжет, а стила на Роси е близък до този на пост-импресионистичните художници като например ранния период на Сюра или Енгър. Роси е популярен също и като илюстратор на книги и гравьор, както във Франция, така и в родната си Италия, а творчеството му оказва определено влияние върху пропагандирането и разпространението на френския импресионизъм в Италия.

 

12-Декември – Жан БЕРО (1849-1935), ФРА


Жан Беро (Jean Béraud) е френски художник – импресионист, както и създател на илюстрации, запомнен с картините си, изобразщващи живота в Париж от епохата на Бел Епок. Беро е роден в Санкт Петербург. По времето на раждането на Беро, баща му (също наречен Жан), който е скулптор, вероятно е работил по катедралата на Свети Исаак. След смъртта на бащата, семейството на младия Жан Беро се преселва в Париж.

До окупацията на Париж по време на Френско – Пруската война през 1870г Беро изучава право и се готви са професията на адвокат. Впоследствие, след войната Жан става ученик на Леон Бона и започва да излага свои картини с първо участие в Парижкия салон от 1872г. При все това, младия художник не получава творческо признание чак до 1876г, когато създава картината си ‘На връщане от Погребението’. През 1889г Беро излага свои творби на Световното изложение в Париж, като част от Обществото на френските акварелисти. Беро рисува множество сцени от делничния живот на Париж от времето на Бел Епок в стил, който може да бъде поставен някъде между този на Академичното изкуство на Парижкия Салон, и този на импресионистите. През 1894г творецът е приет за член на Ордена на почетния легион  – един от най-важните символи на Франция. Картините на Беро често са наситени с реалистичен, базиран на истината хумор и насмешка над парижкия живот от късния 19-ти век, характерни също и с честата сюжетна поява на библейски образи в съвременни за времето си ситуации. Именно заради тези теми, картини като „Мария Магдалена в дома на Фарисеите” предизвиква истинска полемика, когато бива изложена за първи път. Жан Беро умира в Париж на 4-ти октомври 1935г и е погребан в прочутото гробище Монпарнас. Една истински импресионистична творба, напълно в духа на Дега и ... Беро.

 

ПЪРВИЯТ ЗАЛОГ Е ОКОНЧАТЕЛЕН И ПЕЧЕЛИ ТВОРБАТА, ЗА КОЯТО Е ПОДАДЕН.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване