06/19/12 15:55
(http://www.klassa.bg/)

Правителството на Меркел не е зачело достатъчно парламента при вземане на решения за финансовата криза

Конституционният съд в Германия обяви във вторник, че правителството на Ангела Меркел не се консултира достатъчно с парламента за европейската схема за отпускане на спасителни заеми, съобщава Ройтерс. Според експерти обаче това няма да повлияе значително върху възможността на Берлин да реагира при кредитни кризи. С решение на Конституционния съд от миналата година правителството бе задължено да търси одобрение от бюджетния комитет на Бундестага, преди да се даде съгласие за участието на страната в спасителните операции на еврозоната.
До сегашното становище на Конституционния съд се стигна, след като той бе сезиран от опозиционната Зелена партия по повод поредния спад на еврото. Решението бе квалифицирано от Томас Оперман - депутат на опозиционната Социалдемократическа партия, като „добър ден за парламентарната демокрация“. „Механизмът за запазване на еврото трябва да бъде по-прозрачен и по-отговорен към хората“, подчертава депутатът.
Но според правни експерти, становището на съда ще повлияе минимално на действията на германското правителство в настоящата дългова криза в еврозоната. „Пазарите реагират прекалено на всичко случващо се, но проблемите сега не са същите като тези с Европейския фонд за финансова стабилност от миналата година“, казва професорът по право Кристиан Калиес от Берлинския свободен университет.
Европейският механизъм за стабилност се очаква да влезе в действие този месец, но той все още не е ратифициран от парламентите на много страни членки, включително и от германския Бундестаг.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване