06/19/12 13:33
(http://www.klassa.bg/)

Преди 16 млн. години Антарктида е имала буйна растителност

Палеоклиматолози установиха, че преди 16 милиона години климатът в Антарктика е бил много по-мек и по бреговете на южния континент е имало доста разнообразна растителност. Резултатите от проучването са публикувани в сп. „Нейчър геосайънс“.
Учените отдавна знаят, че по времето на миоцена (преди 23,03 – 5,33 милиона години) климатът в Антарктика е бил по-мек, но не предполагаха колко. Оставаше неясен въпросът с дъждовете на този континент тогава. Сега например Сухите долини в Антарктика се смятат за най-сухите места на Земята.
През 2009 г. изследователи намериха в образци, съответстващи на епохата на миоцена, цветен прашец. Това показва, че част от Антарктида е била годна за съществуване на растения. Чак сега обаче учените успяха да докажат това . Първоначално те подлагат на радиоизотопен анализ цветния прашец, а също така остатъци от растителен восък, който е покривал листата на древните култури. Съотношението на стабилните изотопи на водорода (протий и дейтерий) например позволява на учените да определят валежния режим в този период. С помощта на компютърно моделиране те получават практически пълна картина на климата по крайбрежието на Антарктида преди 15,7 млн. години, когато е бил най-горещият период от миоцена. Оказва се, че температурата в района е била 11 градуса по Целзий по-висока, отколкото е сега, и през летните месеци е достигала плюс 4 градуса. Така че по бреговете доста често е имало валежи от дъжд.
Учените се надяват, че новите резултати ще им позволят не само да разберат какво е станало на Земята в миналото, но и да се предскажат бъдещи климатични процеси. Според някои прогнози на климатолози, ако въглеродният диоксид продължи да се увеличава със сегашните темпове, в края на XXI век, съдържанието на CO2 в атмосферата ще достигне стойностите от миоцена. Следователно на планетата ще се наложи климат, аналогичен на този от древната епоха.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване