06/19/12 15:30
(http://www.klassa.bg/)

Ректорът на ВТУ отстрани от изпитна комисия преподавател, хванат с подкуп

Преподавателят проф. Никола Николов от Великотърновския университет (ВТУ), който бе задържан с белязани 500 лева, е изваден от състава на комисията, която трябва да проведе държавен изпит на специалност "Изящни изкуства" на 21 юни. Това съобщи ректорът на учебното заведение проф. Пламен Легкоступ.
Към този момент преподавателят в Художествения факултет на университета няма да бъде уволняван.
66-годишният проф. Никола Николов бе заловен в петък в сградата на факултета непосредствено след като студент му дал 500 лв., за да си гарантира защитата на дипломната работа. Първоначално преподавателят поискал от момчето 6000 лв. След като младежът обяснил, че няма толкова пари, професорът смъкнал тарифата. Полицаите намерили сумата при извършен обиск в чанта за документи, която Николов носел.
"Това, което се случи, уронва престижа на университета. Отстраних проф. Николов от състава на комисията за защита на дипломните работи, на която бе председател. Новият председател е доц. Пенев, членове доц. Косев и доц. Ламбев. Договорът на проф. Николов с ВТУ е преподписан на 8 март тази година. Има опция за още една, но предполагам, че след случилото се факултетът няма да му я гласува. Естествено, след като следствените органи си свършат работата и ако излезе осъдителна присъда, аз ще го уволня. В момента не мога да кажа дали е виновен, тъй като се коментират различни хипотези. Ако се окаже в съда, че е невинен, аз ще отида на неговото място, за да ме осъди той, че съм го махнал неправомерно", каза проф. Пламен Легкоступ.
Преди да бъде задържан, професорът обяснил на полицаите, че е поискал парите, за да заведе граждански иск срещу политическа партия, която не е изпълнила финансовите си задължения към него. Според версията на преподавателя парите били от поръчка за изготвяне на рекламни брошури, която той изпълнил по време на предишната предизборна кампания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване