06/19/12 15:07
(http://www.klassa.bg/)

Финансовата криза зависела от хормоналния баланс на банкерите

Финансовата криза от 2007-2008 г. беше предизвикана от фатална комбинация от алчност и глупост, но дълбоката причина за появата й може да е в разбушувалите се хормони, предава “Ню сайънтист”. Неврологът Джон Коутс заявява в книгата си “Часът между кучето и вълка”, че хормоните като тестостерона може да влияят на поведението на банкерите по начин, който означава, че финансовият бум и финансовият срив са практически неизбежни.
Коутс се е насочил към неврологията след години като търговски експерт при Goldman Sachs и Deutsche Bank. Той е провеждал експерименти на работното място, като е документирал как нивото на тестостерона на търговците се покачва в моментите, когато печелят. Тестостеронът засилва агресията и самоувереността, като помага на мъжете при силови състезания. Но освен това той подмамва търговците и банкерите, “напомпани с чувство за собствената си важност”, да поемат глупави рискове.
Финансовият бум води до срив. След като това се случи, следва хормонален “махмурлук”, когато вместо тестостеронът, кортизолът (известен като хормон на стреса) изпълва банкерите с безпокойство и чувство за предстояща опасност. След криза финансовата индустрия става “клинична популация” на психологически разбити хора, смята Коутс. На свой ред те избягват дори безопасните сделки.
Ако Коутс е прав – а доказателствата му са убедителни – финансовите кризи, които засягат капиталистическата система, имат биологични корени. Начинът, по който хората функционират, засилва както еуфорията от бума, така и депресията след провала. Изводът му е прост – по-ниските нива на тестостерон водят до по-стабилни пазари. Тъй като не е етично да се влияе на самите банкери, Коутс предлага финансовата индустрия да насърчава наемането на повече жени и възрастни мъже вместо младите брокери.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване