06/20/12 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

В Русия - арести срещу протести

Марш на милионите в Москва
Десетки хиляди се включиха в Марша на милионите, организиран от опозицията в Москва. Демонстрантите скандираха “Путин е крадец”, “Русия без Путин”, “Русия ще бъде свободна”. Митингът прие “Манифест на свободата”. Снимка: ридус

Руският Следствен комитет се кани да потърси наказателна отговорност от депутат заради конфликт с полицай по време на митинг през декември м. г., пише в. “Новие известия”. Федералното следствие подозира комуниста Владимир Бессонов в “употреба на насилие срещу представител на властта” и по молба на следователите Държавната дума може да го лиши от депутатски имунитет, загдето е извършвал политическа дейност, пояснява вестникът.

В друга информация се съобщава, че Следственият комитет подготвя нови арести на участници в митинга на московския Блатен площад на 6 май. Изданието изрежда имената на четирима задържани под стража, обвинени в участие в масови безредици и насилие срещу представители на властта, но непризнали вината си.

По-рано същите обвинения бяха повдигнати срещу други четирима души, а според съобщение на федералното следствие в близките дни ще бъде потърсена отговорност и от Мария Баронова, бивша помощничка на руския депутат Иля Пономарьов. Тя съобщи, че ще бъде обвинена като организатор на размирици, добавя “Новие известия”.

“Страната и властта си нямат доверие”, констатира в заглавие “Независимая газета” и посочва, че руските “правоохранители разработват 600 участници в протестите през май”.

В дома на един от активистите “нахлули обискиращи в три часа сутринта, а служебният адвокат го придумал да подпише самопризнания”. Президентският Съвет по човешките права обеща да вземе под контрол “делата на опозиционерите”, а Генералната прокуратура успокоително заяви, че нарушения няма, пише всекидневникът.

Той цитира Иля Яшин от ръководството на опозиционната партия РПР-ПАРНАС, “убеден, че в Русия се фабрикуват наказателни дела срещу опозиционери”, защото е “невъзможно” да бъдат обвинени по законен път. Федерални телевизии информират за обиски у лидери на опозицията, но историите на обикновени митингуващи остават зад кадър, отбелязва “Независимая газета”.

Сестрата на задържан учен, участвал в протест, разказва пред изданието, че “безплатен” адвокат искал от семейството пари, а дошлите за обиск нощем заплашили да срежат вратата с верижен трион, ако не им бъде отворено. Генералната прокуратура заявила, че нощни обиски може да се провеждат при спешни случаи, а това било “оценъчно понятие”.

Руски юрист изразява пред вестника съмнение дали обиските наистина са били неотложни. Негов колега твърди, че арестите по тези дела са “абсолютно прекомерна мярка за неотклонение” и тези действия целят да всеят паника в редиците на опозицията.

“Събитията в страната сочат, че властите изпитват панически страх от опозицията”, коментира политологът Алексей Малашенко. Експертът изтъква, че във висшите ешелони на властта се появяват разногласия: “Някои смятат, че е нужен само натиск, а някои са убедени, че трябва да се търси консенсус”. Той подчертава, че днешната правна неяснота е характерна за Русия: “Такива неща е имало и по съветско, и по царско време”, добавя “Независимая газета”.

БТА

Публикувана на 06/20/12 22:05 http://e-vestnik.bg/14919/v-rusiya-aresti-sreshtu-protesti/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване