06/20/12 16:06
(http://www.klassa.bg/)

Г-20 се договори за европейски банков съюз

Създаване на банков съюз и възстановяване на растежа са мерките, които европейските лидери обещаха, че ще предприемат пред партньорите си от Г-20, съобщи "Франс прес".
Двудневният форум се проведе в мексиканския курорт Лос Кабос. В общото си изявление лидерите на Г-20 обещаха да "предприемат необходимите действия, за да подсилят световния растеж и да възстановят доверието".
Представителите на най-големите европейски икономики се съгласиха да обмислят конкретни стъпки към по-интегрирана финансова архитектура, включваща банков надзор, рекапитализация и депозитно застраховане.
Обещанията дойдоха в края на разговорите под натиска на неевропейските участници в срещата, които поискаха бързи и решителни действия от Стария континент. Предложението беше подкрепено от ключови държави – членки като Германия, Франция и Великобритания.
Според ръководителя на МВФ Кристин Лагард в Лос Кабос бяха посети семената на паневропейския план за възстановяване. Решеният на Г-20 ще бъдат подкрепени и от срещата на върха на ЕС следващата седмица, на която ще начертани конкретните мерки. Поддръжниците на идеята за банков съюз, между които МВФ, ЕЦБ и САЩ смятат, че той ще сложи край на ситуацията, в която банките са задължени да разчитат на собствените си затруднени правителства и централни банки. Президентът на САЩ Барак Обама изрази облекчение от засиленото чувство на спешност на Европа, като заяви, че е убеден, че през следващите седмици ЕС ще покаже пътя, по който трябва да се върви. Мерките ще бъдат пътят и към по-голяма фискална и икономическа интеграция.
Страните от Г-20 се договориха да продължат и мораториума върху протекционистичните мерки до 2014 г. като противопоказан на свободната търговия, съобщи президентът на Мексико, Фелипе Калдерон, цитиран от РИА "Новости". Припомняме, че идеята за банков съюз, която издигна председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, срещна освен одобрение и резерви. Според Бундесбанк такъв съюз може да донесе ползи само ако е правилно интегриран в един фискален съюз, имащ правомощията да спира държавите да не нарушават бюджетните правила. Засега малко страни от еврозоната ратифицираха договора за постоянния Европейски спасителен механизъм (ESM фонда), като самата Австрия и Германия все още не са го одобрили в своите парламенти. ESM трябва да бъде одобрен от страни, които общо представляват 90% от кредитоспособността на фонда в размер на 500 милиарда евро.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване