06/20/12 16:29
(http://www.klassa.bg/)

Еврото поскъпва в очакване на добри новини от Гърция

Еврото получи подкрепата на пазарните участници през последните часове в сряда заради сигналите, че гръцките партии, подкрепящи реформите в страната, вече са по-близо до формиране на управляваща коалиция. Единната европейска валута почти изтри натрупаните в началото на седмицата загуби и се насочи към нивата над 1.2700 спрямо американския долар.
В същото време щатската валута остава под напрежение заради неясната монетарна политика на Федералния резерв. Очаква се късно в сряда Фед да обяви дали забавянето на щатската икономика и проблемите в трудовия сектор ще наложат гласуването на нов пакет от финансови стимули (QE3). Подобен ход би отслабил щатския долар и вероятно ще прехвърли по-трайно интереса към рисковите валути като еврото, лирата и стоковите долари. По-вероятният сценарий за Федералния резерв е да удължи успоредната програма за намаляване на дългосрочните разходи по заеми чрез продажби на краткосрочни дългови книжа и едновременни покупки на дългосрочни книжа. Текущият период на програмата изтича в края на този месец.
Поскъпването на еврото, от друга страна, е силно ограничено от движенията при доходността на испанските държавни облигации. Нарастващата изискуема възвръщаемост все още алармира, че инвеститорите не са готови да гласуват достатъчно доверие на периферните за еврозоната икономики, въпреки че освен Гърция в момента никой не смята, че Испания може да застраши по някакъв начин целостта на еврозоната.
Една идея, която може би ще лимитира бързия ръст на доходността по облигациите, е италианското предложение за покупки на дългове от най-задлъжнелите членове на еврозоната чрез вече събраните средства в спасителните фондове на Европа. Очаква се предложението да бъде обсъдено на срещата на европейските лидери в петък.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване