06/20/12 22:32
(http://e-vestnik.bg/)

Заради детски надбавки обвиняват Меркел, че предала феминизма

Снимка: АФП/БТА

Канцлерът Меркел възнамерява да въведе помощ за отглеждане на дете за майките, които си стоят вкъщи. Критици обаче казват, че подобен закон насърчава остарели възгледи за ролята на жените в обществото. Това е само поредният рунд от продължаващата битка за феминизма в страната.

На събрание на консерваторите в германския парламент с участието на канцлера Ангела Меркел в дневния ред отново беше противоречивият законопроект, предвиждащ майките с малки деца, които си стоят вкъщи, да получават по 150 евро (190 долара) на месец за полаганите грижи. Твърди се, че преди да се отправи за заседанието, Меркел се пошегувала, че отива на посещение в “преддверието на ада”.

Не е трудно да се разбере каква е причината за нейната тревога. Законът, който по същество е допълнение към проекта на Берлин да направи финансово достъпни за всички грижите за деца, предизвиква остри разделения. Мнозина от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел са против него, левоцентристката опозиция го критикува яростно за това, че насърчава остарял възглед за ролята на жените в обществото, а водещи феминисти в страната са готови за бой.

Дори Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се включи неотдавна, като предупреди, че подобна помощ за отглеждане на дете, известна на немски като “Betreuungsgeld” (”пари за гледане”), би могла да демотивира майките имигрантки да си намират работа и също така би довела до това децата на имигранти да си остават вкъщи по-дълго и да учат немски по-късно, забавяйки интеграцията.

Меркел почти няма друг избор освен така или иначе да прокара закона. Сродната баварска партия на ХДС - Християнсоциалният съюз (ХСС) - даде знак, че няма да търпи колебание, а Меркел едва ли може да си позволи още търкания в своята и без това трудно управляема коалиция. Освен това ХСС вече няма толкова голяма подкрепа в Бавария, колкото имаше някога, и партията гори от нетърпение да се изтъкне на националната сцена, за да докаже стойността си преди решаващите избори в провинцията догодина.

Все пак най-болезнено е обвинението, че Меркел, най-влиятелната жена в света, предава феминизма. В края на краищата канцлерката осъществява впечатляващ проект за реформи, целящи да направят по-лесно за жените в Германия да съчетават работата и семейството. Освен че осигури до 2013 г. детските грижи за всички нуждаещи се деца, Меркел, подпомогната от бившата й министърка на семейството, възрастните хора, жените и младежта Урсула фон дер Лайен, също така разшири правата на родителите за отпуск за отглеждане на дете и въведе значителни държавни помощи за нови майки (и бащи), за да ги подкрепи при излизане в отпуск, когато се роди детето.

Постфеминистката ера

Но обвиненията не са безпочвени. След като беше преизбрана през 2009 г., Меркел премести доста успешната Фон дер Лайен в министерството на труда и социалните грижи, а на нейно място постави Кристина Шрьодер, която по онова време беше на 32 години. Оттогава Шрьодер води открита битка с някои от най-уважаваните феминистки гласове. Тази пролет тя отиде още по-далеч, като издаде книга, която по същество обявява началото на постфеминистка ера.

В средата на април стана напълно ясно как обществеността приема книгата, след като Шрьодер организира четене в берлински квартал, смятан до голяма степен за най-плодовития в страната. Пълният с успешно работещи родители квартал “Пренцлауер берг” е място, благодарение на което германската семейна политика изглежда като история на лесния успех.

Книгата на Шрьодер се казва “Благодаря, ние сами сме еманципирани”. В нея тя пише: “Жените в Германия никога не са били толкова свободни, колкото днес, но в идеологическите окопи от 70-те години на 20-и век седят всякакви догматици, които открито съдят резултатите от тази свобода.” Една от главите е наречена: “Светът се променя, феминисткият светоглед - не”.

Четенето в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване