06/20/12 18:31
(http://www.klassa.bg/)

Италианската мафия върти опасен бизнес със сомалийските пирати

Италианската мафия върти бизнес със сомалийските пирати, съобщава „ИЮ Обзървър“.
Криминалистът Мишел Кутузис, който води разследвания за ООН и европейските институции, изнася впечатляващи данни в своята книга „Престъпление, контрабанда и нетуърк“. Той твърди, че организирани престъпни групи от Южна Италия – Камората, Ндрангета и Сакра Корона - снабдяват сомалийските пирати с оръжие, купено на черно в страните от Западните Балкани, срещу разрешението да изхвърлят край бреговете на африканската страна токсични отпадъци. Тонове опасен боклук се пренасят всяка година до бреговете на Сомалия, Судан и Еритрея под очите на военни кораби, които контролират движението в Червено море и Аденския залив, алармира експертът. Част от печалбата , която е стотици милиони евро годишно, се изпира чрез туризма в Кения и Танзания.
Специалният пратеник на ЕС за Африканския рог Александър Рондос, бивш гръцки дипломат, е впечатлен от книгата на Кутузис. Пиратите са част от един по-голям проблем – глобализацията на организираната престъпност, посочва Рондос.
Висш адмирал от антипиратската мисия на ЕС „Аталанта“ твърди, че те нямат информация за бизнеса с италианската мафия, но според Кутузис това се знае отдавна, но от мисията си затварят очите. По думите му „Аталанта“ играе само ролята на жандармения за сплашване и досега за 3 години и половина „не е убила нито един пират“.
През първата половина на 2011 г. пиратите бяха взели за откуп 28 плавателни съда, досега тази година те са само 5. В ръцете на бандитите още се намират 200 пътници и членове на екипажи на 7 кораба, като някои от тях са в плен от над 18 месеца и са вече в ужасно здраве. От „Аталанта“ обясняват по-малкото отвличания с факта, че търговските кораби наемат частни охранителни фирми.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване