06/20/12 14:40
(http://www.klassa.bg/)

Отглеждането на куче в дома засилва имунната система на бебетата

Широко разпространено е разбирането, че в дом с малки деца животните нямат място. Оказва се обаче, че това може да кали организма на бебетата и да ги предпази от опасни хронични заболявания като астма, съобщава РИА „Новости“. Изследване на учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско показва, че микробите в домашния прах в домове, където има и кучета, може да калят имунната система на децата при излагането им на инфекции, част от които може да доведат до астма. Учените в американския университет изследвали това върху мишки, като добавяли в храната на гризачите прах от жилища, в които живее куче. Изследователите стигат до извода, че тази среда увеличава защитата от детски инфекциозни заболявания и в частност наблюдавания при децата респираторен синцитиален вирус, който в тежките си форми може да доведе до астма. Откритието се подкрепя и от изследователи от два канадски университета в Уинипег и Монреал, които са проследили 13 116 деца от раждането им до 7-годишна възраст. Те потвърждават, че присъствието на куче в дома излага бебето на микроби и това стимулира развитието на имунната му система. Така те доказват, че бебета, които до първия си рожден ден не са имали куче вкъщи и са пили антибиотици в ранна детска възраст, са изложени пред големия риск да развият астма още преди да навършат 7 години.
Все пак учените напомнят, че при присъствие на домашен любимец в дома родителите трябва внимателно да следят състоянието на детето и при съмнения да поискат от лекаря изследване за алергени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване