06/20/12 15:48
(http://www.klassa.bg/)

Софтуер на Siemens прогнозира производството на енергия от ВЕИ

Софтуер на Siemens може да стабилизира енергийните мрежи. Програмата, която се основава на невронни връзки, може да прогнозира производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за над 72 часа с повече от 90% точност, съобщиха от компанията в сряда. Данните помагат на операторите на енергийни мрежи да изчисляват търсенето на електроенергия и с точност да прогнозират предварително какво ще е необходимото допълнително количество електроенергия. Прогнозният метод на Siemens се основава на изкуствена невронна мрежа - софтуер, който функционира по начин, подобен на човешкия мозък. Siemens Global Corporate Technology развива невронни мрежи, за да изчисли поведението на много сложни системи, които биха могли да включат вятърните паркове, газовите турбини дори и на фондовите пазари. Въз основа на исторически данни, софтуерът се научава да прави възможно най-точните прогнози. Възможностите на системата са особено подходящи за регулиране на експлоатацията на мрежата и колебанията на енергийните мощности, свързани с възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).
Департаментът за научни изследвания на Siemens - Global Corporate Technology (CT) разработи софтуер за прогнозиране на производство на енергия за Swissgrid в Швейцария.
В момента приблизително 5% от електричеството, транзитирано в Европа, преминава през Швейцария (напр. електроенергията от Германия или Франция за Италия). Swissgrid играе ключова роля за безпроблемния пренос на електроенергия. Въпреки това, малко количество електрическа енергия се губи на всеки километър електропроводи. С цел да се компенсират тези загуби, Swissgrid купува електроенергия на спот пазара до 16 часа предварително в случай на недостиг. Досега експерти в Swissgrid са изчислявали очакваните загуби на енергията на базата на календарните дни, прогнозата за времето и прогнозните товари на мрежовите оператори в съседни страни. Към настоящия момент процентът грешка на прогнозираното потребление на Swissgrid е 11 %. Новият алгоритъм ще намали тази цифра с един процентен пункт, което се равнява на около 200 000 евро спестявания годишно.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване