06/21/12 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Едно от най-опасните свлачища край Варна е „Трифон Зарезан“

Едно от най-опасните свлачища е това в района на вилната зона „Чайка“ или „Трифон Зарезан“ край Варна, каза в четвъртък професор Божидар Божинов, почетен председател на Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство, при откриването на международна конференция за пристанищна инфраструктура, укрепване на свлачища и брегозащита, съобщи БГ НЕС. Според последните измервания свлачищният отстъп там е 6 метра, а скоростта на преместване на земните маси близо 7 мм на денонощие. Според експертите причината за него е силната урбанизация в района. Допълнителен проблем са нерегламентираните канализационни тръби от каменин в района, септичните ями и незаконното строителство.
„Ако не се противодейства на свлачищата, може да се загуби част от крайбрежието“, коментира още Божинов. Той допълни, че в много държави се усвояват територии от морето, а ние допускаме обратното, за подобни дейности се отпускат милиарди, които не са наличен ресурс в страната. Превантивната дейност да няма водонасищане и пресичане на скатовете е най-важна за превенция на свлачищата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване