06/21/12 23:20
(http://e-vestnik.bg/)

Животни остават без дом в гръцката криза

Все по големи мащаби придобива проблемът с изоставените животни в Гърция. Много собственици избират лесния път, искайки да се отърват от една “финансова тежест”, която обаче има душа.

Вече много често, в големи или малки градове, може да се видят безпризорни животни да се разхождат по улиците. Много от тях са ранени или болни. Някои се опитват в изоставени сгради или пустеещи места да скрият бебетата си или чакат пред ресторанти и дори супермаркети някой да се смили над тях и да им даде малко храна.

За увеличаване на случаите с изоставени животни с 40 на сто спрямо миналата година говори Мирто Ксантопулу от Сдружението за превенция и защита на безпризорните животни. “Виждаме ясно, че има повече случаи на изоставени кучета по улиците заради кризата. Много повече от преди се срещат чистокръвните породи”, подчертава тя.

“Случаите на изоставяне, за съжаление, са повече от всеки друг път. Към наличните бездомни животни, към некастрираните животни, които раждат малки, тъй като общините не ги кастрират, игнорирайки отговорностите си или заради липсата на пари, се прибавят и частните кучета, изоставени заради кризата”, казва Клияна Маламатина, представител на сайта adespoto.gr.

Според информации на ветеринари има собственици, които искат да евтанизират животните си, защото нямат пари да ги издържат, или, което е по-често срещано, защото те са болни и не разполагат със средства за лечението им. Така те избират евтаназията като решение на проблема. Ветеринарите не извършват умъртвяване, а съветват собствениците да се свържат с природозащитни организации и да дадат животните за осиновяване.

За голямо разрастване на проблема с изоставянето на животни говори и председателят на Гръцката организация за защита на животните Лияна Александри. Тя подчертава, че организации като тяхната полагат всички усилия за решаване на проблема при положение, че даренията към тях са секнали и се е наложило да свият дейността си. Липсата на средства, казва Александри, е проблем, който засяга и организации в други държави, засегнати от световната икономическа криза.

Друг проблем според Александри е умъртвяването на бездомни животни от чужденци, които ги използват за храна. Гръцката организация за защита на животните е сезирала прокуратурата и е поискала незабавната й намеса, за да “се спре насилственото унищожаване на животни в Атина от чужденци”.

По думите на Александри подобни случаи в централната част на столицата и южните райони на област Атика са станали обект на коментари както в международни природозащитни организации, така и в големите чуждестранни медии. Тя подчертава, че сезирането на прокуратурата няма за цел засягане на имигрантите, които може да нямат какво да ядат заради икономическата криза, но в Гърция подобни действия са извън закона и са морално неприемливи, което налага сериозен контрол от страна на държавата.

В същия момент се наблюдава намален интерес към осиновяване на безпризорни животни. “Осиновяванията са намалени многократно, с около 20 на сто, тъй като хората не могат да си позволят да поемат дългогодишен ангажимент към едно животно поради икономическата несигурност”, казва Ксантопулу.

Има и тенденция на намаляване на даренията за природозащитни организации. “На коледния базар, който е най-мащабното събитие за набиране на средства, сме събрали с 40 на сто по-малко пари. Голяма част от хората дойдоха, за да си купят нещо по-евтино, но не и за да подкрепят инициативата”, казва тя.

“Интересът към осиновяването е намалял заради невъзможността на гражданите да издържат едно животно. Почти всички организации за защита на животните са изправени пред финансови проблеми и са на границата на възможностите да издържат десетки животни, които са във ветеринарни клиники, приюти и жилища на доброволци в очакване на едно семейство месеци наред”, казва Маламатина.

Според новото законодателство отговорността за бездомните животни е на местната власт. Природозащитни организации намират проблеми, но представители на общините в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване