06/21/12 23:21
(http://e-vestnik.bg/)

Защо се въоръжава Саудитска Арабия

Подготвяното споразумение между ФРГ и Саудитска Арабия за покупка на германска бронирана техника смайва със своя мащаб. Става дума за 600-800 модерни танка “Леопард-2″. Заедно с поддръжката те ще струват на саудитците 10 милиарда долара.

Това не е единствената голяма оръжейна сделка, сключена напоследък от Рияд. В края на миналата година администрацията на Барак Обама информира Конгреса, че ще продаде на Саудитска Арабия 84 бойни самолета F15SA и смята да модернизира 70 машини F15, купени по-рано. Освен това американците ще обучат летателния състав и ще доставят необходимите боеприпаси. Стойността на сделката е 30 милиарда долара. (Населението на Саудитска Арабия впрочем е 28,7 милиона, армията наброява 225,5 хиляди души.)

Реализира се сериозна, дългосрочна стратегия с набелязани конкретни цели. Основният вектор на тези действия е насочен към засилване на ролята, която играе в Близкия изток блокът на монархиите около Персийския залив - Съветът за сътрудничество в Залива (ССЗ), оглавен от Рияд. Западът съдейства за това, за да укрепи собственото си влияние в региона и да си гарантира достъп до ресурсите му и занапред.

Това е вече твърде необходимо при положение, че арабската пролет дестабилизира обстановката в цял ред държави и лиши от дейно участие в международните дела активни допреди играчи като Египет, Сирия и Ливан. Действайки чрез Саудитска Арабия и партньорите й в ССЗ може ефективно да се влияе върху бъдещата посока и характер на процесите, известни като арабска пролет.

Същевременно оръжейните продажби носят и доста пари, което подхранва добре държавите и фирмите производители. Особено днес, когато всички са зле с парите. През последните години властите в Саудитска Арабия взеха да излизат от образа на някакъв рак-отшелник, който само нарядко се подава от черупката си, за да хвърли поглед околовръст.

Интересите на Рияд са твърде свързани със събитията от арабската пролет; Катар и Обединените арабски емирства - негови съюзници, участваха в либийската операция; Саудитска Арабия и Катар активно настояват мисията на Кофи Анан в Сирия да се прекрати и да започне чуждестранна интервенция, а според някои данни вече доставят оръжия на сирийската въоръжена опозиция. Ускоряването на военното строителство в Саудитска Арабия и съседните монархии е нов фактор от обстановката.

Нещо показателно: организаторът му принц Салман ибн Абдул Азиз ал Сауд току-що добави към длъжността си като министър на отбраната и вицепремиерски пост, а най-важното, стана и престолонаследник - бъдещ приемник на краля. Срещу кого обаче са насочени военните приготовления на Рияд? Уместен въпрос, като знаем, че почти всички съседки на Саудитска Арабия са нейни съюзнички.

Да не забравяме обаче и някои по-далечни държави. Основният противник бе посочен от “Ню Йорк таймс”: “Иран е отдавнашен враг на Саудитска Арабия”. Изобличителният сайт Уикилийкс пък цитира изказване на саудитския крал Абдула пред високопоставен американски гост: “Трябва да отсечем главата на тая змия”. Твърди, че ставало дума за Иран.

А има и друг потенциален опонент. Това личи от факта, че според западни медии, щом се изострел конфликтът между сунити и шиити в Ирак, саудитците предупреждавали Багдад: не можем да останем настрана и ако се наложи, ще подкрепим своите едноверци. Всичко това откроява една оформена вече линия на конфронтация: мюсюлманите сунити срещу мюсюлманите шиити.

Конфликтите между двата основни клона на исляма се точат от векове и току избухват в цял ред страни - от Ливан до Пакистан, но днес има риск да добият междудържавен характер. И това се случва в един регион, бездруго твърде наситен с конфликти. Съответно ситуацията там става все по-взривоопасна.

БТА

Публикувана на 06/21/12 23:21 http://e-vestnik.bg/14932/zashto-se-vaorazhava-sauditska-arabiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване