06/21/12 17:17
(http://www.klassa.bg/)

Комисия на Европарламента гласува против АCТА

Комисията по международна търговия в Европейския парламент отхвърли споразумението ACTA с 19 гласа "против" срещу 12 "за" и 0 въздържали се, съобщава Би Би Си. Това може да се тълкува като край на спорния текст, тъй като становището на комисията препоръчва на парламента как да гласува. Становището точно на тази комисия се смята за ключово. Финалното гласуване в Европейския парламент ще е през юли. АCТА срещна множество критики в европейските страни. „Това не е гласуване против интелектуалната собственост. Комисията вярва, че Европа трябва да предпази интелектуалната собственост, но АCТА бе твърде неясен като документ и оставяше твърде много въпроси без отговор“. Това каза в защита на становището евродепутатът от Великобритания Дейвид Мартин.
АCТА - търговско споразумение за борба с фалшификатите - цели да съгласува средствата и механизмите за защитата на правата на интелектуална собственост, но бе заклеймен, че ще доведе до ограничаване на свободата на изразяване в интернет. Той бе свързан и с друг противоречив договор срещу онлайн пиратството (СОПА). АCТА бе подписан от 22 страни членки, без Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия.
България първоначално подписа споразумението, но с решение на Министерския съвет от 15 февруари спря участието си в АCТА. По-късно се оттеглиха Полша, Чехия, Австрия, Словения и Румъния.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване