06/21/12 16:37
(http://www.klassa.bg/)

Съдът на ЕС: Студентите от България имат право да работят в съюза

Съдът на ЕС в Люксембург се произнесе в сряда, че австрийското законодателство трябва да промени третирането на българските студенти при допускането им до работния пазар на страната, защото според сегашните условия те търпят по-големи рестрикции и от студенти с произход извън съюза. Това се казва в прессъобщение на институцията.
Съдът е бил сезиран заради отказ на властите във Виена да издадат студентско работно разрешително на български младеж по молба на австрийски работодател. През януари 2008 г. работодателят г-н Зомер подава искане за наемане на български студент за 10 ч на седмица при заплата 349 евро на месец като шофьор нощна смяна. Властите обаче отказват, под предлог че квотите от 66 000 чуждестранни работници за град Виена били надхвърлени. Според европейското право гражданите на нито една страна членка не трябва да бъдат третирани като чуждестранни граждани. Това произтича от споразумението за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали в ЕС. Макар българските граждани да попадат под временен транзитен период, през който да не могат свободно да започват работа във всяка европейска държава, съдът подчертава, че статутът на българските студенти все пак е различен от тези с произход извън съюза. Според клауза в договора за присъединяване на България през първия седемгодишен период на еврочленство българските работници не се радват на същите права като останалите в ЕС (без Румъния), но все пак трябва да получават преференциално третиране спрямо трети страни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване