06/21/12 23:23
(http://e-vestnik.bg/)

Ядрена безизходица с Иран

Преговорите с Иран за ядрената му програма са близо до безизходица - резултат, който не бива да изненадва никого. На среща в Москва в понеделник и вторник иранските пратеници продължиха да се противопоставят на предложение за временна сделка, която би спряла най-опасните елементи на програмата в замяна на скромни икономически отстъпки от коалиция, съставена от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия.

Иран отвърна с максималистични искания за премахване на санкциите и признаване на правото му да обогатява уран. “Продължава да е ясно, че има значителни различия”, каза във въздържано изявление върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Ако този изход има положителна страна, тя е, че САЩ и партньорите им, изглежда, се придържат към позицията си за това какво трябва да направи Иран, за да отвори вратата за дипломатическо решение - и са готови да оставят процесът да пропадне. Не са предвидени по-нататъшни преговори - само експертно заседание в началото на следващия месец за обсъждане на техническите подробности, последвано от контакти между заместниците и ръководителите на делегациите.

Западни служители казват, че евентуалните по-нататъшни срещи ще зависят от това дали Иран показва готовност да изпълни пакета от стъпки, който беше първоначално предложен миналия месец, включително замразяване на най-напредналата му форма на обогатяване на уран, изнасянето на наличните му запаси от този обогатен уран и затварянето на подземен ядрен обект, известен като Фордо. “Изборът е на Иран”, каза в своето изявление Аштън.

Преди Техеран да направи този избор, ще влязат в сила някои от санкциите, чието вдигане той се опитва да постигне, включително петролно ембарго на ЕС и спиране на застраховането на кораби, пренасящи ирански петрол. Изглежда, че вече иранският петролен износ и икономиката на страната като цяло понасят значителни щети през последните месеци.

Тъй като провалът на преговорите би могъл също така да подтикне Израел да предприеме военните действия, за които заплашва, все пак може да се предположи, че иранският водач Али Хаменей ще реши да приеме временния пакет, който би оставил непокътната голяма част от иранските съоръжения за обогатяване на уран, вместо да поема риска от сриване на икономиката и война.

Въпреки това правителството на Обама трябва да бъде готово да приеме иранско “не” за отговор. То би трябвало да се противопостави на каквито и да е усилия на Русия или други членове на международната коалиция да отслабят стъпките, които трябва да предприеме Иран, или значително да облекчат санкциите срещу Иран в замяна на частични отстъпки. То би трябвало да продължи да отхвърля признаване на “правото” на Иран да обогатява уран.

САЩ и техните съюзници също така би трябвало да имат стратегия за бързо и значително увеличаване на натиска върху режима на Хаменей, ако преговорите се провалят. Израел може да настоява за военни действия; ако искаме да се противопоставяме на тази възможност, трябва да има надеждна и здрава алтернатива.

БТА

Публикувана на 06/21/12 23:23 http://e-vestnik.bg/14931/yadrena-bezizhoditsa-s-iran/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване