06/22/12 12:17
(http://www.klassa.bg/)

БСК: Всеки трети от заетите е по-квалифициран за работата, която върши

Над 30% от работните места у нас се заемат от хора със свръхквалификация, които са много по-образовани и по-квалифицирани, отколкото се изисква за позицията, която заемат. Това съобщи Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК), цитиран от БГНЕС. На практика това означава, че всеки трети нает е по-квалифициран за работата, която реално върши.
Бранков участва в конференция, организирана от КТ "Подкрепа" на тема: "Равно третиране и достоен труд за работещи мигранти чрез усъвършенстване на законодателството и правна закрила - предизвикателства за синдикатите в период на криза". По данни на БСК реалното ниво на безработицата е над 18% - 19%, а над 50% от младите хора са безработни.
Бранков припомни, че през последните 20 години населението на страната ни е намаляло с над 1 милион и половина и поради значителният миграционен поток. По време на прехода бяха съкратени цели производства и предприятия, закрити бяха четирите блока на АЕЦ "Козлодуй", производства, по които страната ни беше лидер на световните пазари, вече не съществуват.
"Трябва да се търсят форми и начини България да не губи най-вече своя интелектуален потенциал, защото това е основата за нашата конкурентноспособност и успех за в бъдеще", заяви в началото на конференцията лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. В тази връзка той разказа, че преди три дни е говорил с директорката на гимназията по немски език, която му е обяснила, че 90% от завършващите търсят форма и начин да учат и да се реализират в Германия.
"Нещата с липсата на кадри са драматични и от една страна не мога да се сърдя на моите сънародници, които напускат страната в търсене на по-добър живот. Но от друга страна, не мога да не бия камбаната, защото всичко това се отразява върху възможността на държавата да се развива пълноценно", каза още той.
Цели сектори от българската икономика изпитват остър дефицит на кадри, въпреки над средната за Европа безработица у нас, подчерта Тренчев.
Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет посочи, че през последните десет години тенденция е страната ни да напускат не нискообразованите, а младежите с високо образование. Според Дулевски България е загубила милиарди левове от "изтичането на мозъци" в чужбина. Според Тренчев става въпрос за около 40 милиарда лева загуби от напусналите страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване