06/22/12 12:19
(http://www.klassa.bg/)

Дянков: България е сред трите страни, които изпълняват числените критерии за влизане в еврозоната

„Имах възможност да се запозная с писмото - отговор на Европейската централна банка към журналист. В никакъв случай то не е опровержение на това, че България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната. Напротив, България е една от само три страни, които изпълняват числените критерии за влизане в еврозоната“. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от агенция „Фокус“
В четвъртък БНР предаде, че ЕЦБ е опровергала българското Министерство на финансите по повод на разпространено преди дни съобщение, че България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната, позовавайки се на данни на ЕЦБ.
От вчера /бел.ред. - четвъртък/се говори за промени в Европейската централна банка и в начина, по който тя функционира, обяви още финансовият министър, който участва в Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси в Люксембург.
По-рано и директорът на МВФ Кристин Лагард призова за по-голяма намеса на ЕЦБ за решаване на дълговата кризата, както и за емитиране на еврооблигации и създаване на банков съюз.
Общото настроение на заседанието е доста минорно, макар че всички сме радостни от положителния резултат на изборите в Гърция, каза още Дянков. Според него трябва да се взимат много радикални решения и относно някои държави, които се нуждаят от спасителни мерки и като цяло в самите институции на ЕС.
Според Дянков, засега конкретни предложения не са напълно разработени. Попитан на заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси в Люксембург очакват ли се решения, които пряко засягат България, той отговори: „Като втора точка от дневния ред днес ще бъде формалното ни излизане заедно с Германия от процедурата за свръх дефицит. Това е добра новина за България, но тя е погълната от множеството други не толкова добри новини за общото здраве на еврозоната и конкретно на някои нейни членове, така че фокусът ще е върху взимането на по-големи решения”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване