06/22/12 21:29
(http://e-vestnik.bg/)

Еврогол във вратата на Украйна

в. Независимая газета

Веднага щом Евро 2012 приключи, ще започне проверка законно ли са разходвани средствата за подготовка на шампионата. Доскоро само опозицията в Украйна заплашваше с разкрития за мащабна корупция, но ето че и евродепутати готвят независимо разследване. И двете страни подозират, че проектите, свързани с първенството, са станали хранилка за хора от управляващата партия. Според украинската власт обаче обвиненията са неоснователни.

През първите дни на шампионата зам.-председателят на Върховната рада Микола Томенко от Блока на Юлия Тимошенко (БЮТ), заяви, че след празника опозицията ще разкаже за “масово разграбване на бюджетни средства под егидата на подготовката за Еврото”. По-късно Остап Семерак - друг депутат от БЮТ, заяви в телеинтервю, че подготовката за Евро 2012 е станала най-големият корупционен проект за 20 години независимост в Украйна. “Кабинетът на Азаров внесе 28 поправки в Държавната целева програма за подготовка на Еврото и увеличи стойността й от 5 на 80 милиарда гривни (към 10 милиарда долара, бел. на вестника)”, каза той.

Опозиционерите изтъкват, че много стоки и услуги са били договаряни без търгове, непрозрачно. Подозират, че лъвският пай от поръчките е отишъл при фирми, свързани с властта. “Те превърнаха Еврото в параван, за да обяснят свръхразходите от държавния бюджет”, твърди Семерак.

Същото заявява и Юлия Тимошенко, посочват източници от обкръжението на бившата премиерка. Дъщеря й Евгения каза в интервю за радио “Свобода”: “Корупцията при подготовката за Евро 2012 бе мащабна. Всички факти са представени на международни организации, които могат публично да разследват данните за корупция. И се надяваме скоро да започнат такива разследвания”. Според изявленията целта е да се докаже пред Европа и цял свят, че екипът на Янукович е вкарал зад решетките политическите си опоненти, та да не му пречат да ограбва страната.

Още по време на шампионата украинската опозиция получи подкрепа от Европа: Ребека Хармс, която оглавява групата на Зелените и Европейския свободен алианс в Европарламента, призова колегите си да поискат разследване на корупцията в Украйна при подготовката за Евро 2012. Депутатът Вернер Шулц обясни пред украински медии, че повод за разследването може да е предстоящото подписване на споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС - европейците трябва да са наясно с кого имат работа и каква държава ще интегрират в общността.

Шулц допусна, че изводите на разследващите може да предизвикат санкции срещу Украйна: “Може да разгледаме например бизнесконтактите на Янукович, може да погледнем машинациите, свързани с огромната корупция при изграждането на стадиона, когато проектът излезе с една трета по-скъп от предвиденото. Украйна има много голям проблем с корупцията”.

Тези изявления не бяха посрещнати добре в Киев. Депутатът от Партията на регионите Володимир Олийник се възмути: Украйна не членува в ЕС, Евросъюзът не е дал на страната нито грош за подготовка на шампионата и сега няма право да се меси във вътрешните й работи. Неофициално украинските чиновници препоръчват на ЕС да провери дали са разходвани законно средствата в Полша, похарчила за подготовката тройно или четворно повече пари.

Официално пък премиерът Микола Азаров заяви, че откакто в Киев е на власт новият екип - от 2010 г. насам, за програми, свързани с Еврото, са изхарчени близо 5 милиарда долара: “Вложихме гигантска сума - по изчисления на Украйна, 40 милиарда гривни за две години, което надхвърля всички инвестиции на страната в инфраструктура за 20-годишния период. Никой нищо не ни е дал, нито цент не сме получили за всичко това, макар че ставаше дума за общоевропейска проява”. Министър-председателят подчерта, че властта е финансирала проекти с бавна възвръщаемост, защото ултрамодерните стадиони, летища и магистрали са инфраструктура, която остава за поколения украинци.

Служител, близък до правителството, коментира пред “Независимая газета”: “Упрекват ни, че било скъпо? Защо тогава ...

Публикувана на 06/22/12 21:29 http://e-vestnik.bg/14945/evrogol-vav-vratata-na-ukrayna/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване