06/22/12 21:31
(http://e-vestnik.bg/)

За осъдения премиер Нъстасе и честта на съдиите

Зиаре.ро

Балкански лидери, обвинявани в престъпления: Бойко Борисов, Мило Джуканович (Черна Гора), Хашим Тачи (Косово), Иво Санадер (Хърватия), Адриан Нъстасе (Румъния). Снимки: сайта ГЕРБ, БТА

Петима съдии в Румъния сътвориха история. Осъждането на две години затвор ефективно на Адриан Нъстасе има много по-дълбоки значения, бих казала дори сеизмични, от простото влизане зад решетките на един бивш премиер.

Но дори да се ограничим до този прост факт, пак би било уникална ситуация в Румъния и рядка в Европа, но тя е много повече от това. В затвора ще влезе само Адриан Нъстасе, но присъдата беше получена от целия жалък политически октопод, който 22 години задушава Румъния.

Присъдата, дадена от петимата съдии на Върховния касационен съд, не потвърждава само вината на един човек, а дава още едно официално потвърждение след делото срещу Каталин Войку (депутат социалдемократ, осъден на пет години затвор депутат - бел.ред.) - на още по-високо ниво - за съществуването на мафиотска система в румънската политика.

И от тази гледна точка би трябвало тази присъда да бъде само началото. Би трябвало да последва серия от присъди от всички правителства, от всички партии и всички нива, за да бъде изчистено всеобщото загниване, потвърдено от осъждането на Нъстасе.

Естествено, основния удар ще поеме Социалдемократическата партия (СДП). И заслужава напълно да го поеме заради начина, по който защитаваше Нъстасе толкова време. Тази присъда обвинява една СДП, която отказа да разреши вдигането на имунитета и извършването на обиски в случая на Нъстасе.

Присъдата обвинява СДП, която се нахвърли в хор с изключителна агресивност срещу Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) и политическите й разследвания. Обвинява настоящия министър на правосъдието, който искаше нито повече, нито по-малко от осъждане на прокурорите, които разследваха Адриан Нъстасе.

Обвинява СДП, която въпреки тежките подозрения, които витаеха над Адриан Нъстасе, го издигна на една от най-високите позиции в партията.

Ако СДП се беше разграничила наистина от Адриан Нъстасе и неговите практики, потвърдени от единодушното решение на петимата съдии от най-висшата инстанция, в затвора щеше да попадне един бивш премиер и бивш политик, изпаднал в немилост. Но ето че в затвора отива номер две в СДП, човек, който до вчера правеше важни изявления от името на СДП и вземаше решения на най-високо ниво в тази партия.

Това е тема за размисъл, още повече че партията издига в момента защитна стена около друг потенциален престъпник, защото плагиатството представлява интелектуална кражба.

Но Демократично-либералната партия (ДЛП) не би трябвало да тържествува, като вижда Нъстасе на вратата на затвора. Не би трябвало да се радва, докато не се разграничи радикално от собствените си кандидат-затворници.

И (бившият министър на младежта и спорта - бел.ред.) Моника Ридзи се измъкна от информационен обиск благодарение на вота на партията, но срещу нея се води дело. Сорин Апосту (бивш кмет на град Клуж - бел.ред.) също очаква присъдата си. И има една дълга върволица имена, срещу които се води разследване или които не би трябвало да се измъкнат от детайлна проверка.

От октопода, който получи тежък удар чрез тази присъда, е част и ДЛП, а бъдещата конвенция (за избор на ръководство на партията - бел.ред.) може би ще й даде последен шанс за спасително разграничаване.

И после, тази присъда е най-силният сигнал за еманципация на правосъдието. Със СДП на власт, въпреки маневрите от типа на Граждан (бившия шеф на Държавния инспекторат по строителството, който поиска оттегляне на институцията от делото срещу Нъстасе с мотива, че не е ощетена - бел.ред.), пробвани не само от Нъстасе, но и от самото правителство на Румъния, въпреки някои изключително заплашителни изявления на някои първенци на социалдемократите, петимата съдии на Върховния касационен съд изпратиха Нъстасе зад решетките.

Мислите ли, че би било ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване