06/22/12 12:12
(http://www.klassa.bg/)

Павлина Доковска свири Дебюси на 24 юни

Една от най-големите пианистки на нашето време, българката Павлина Доковска, ще свири Дебюси в неделя, 24 юни, в камерна зала „България” от 19.00 часа. . Концертът е по повод 150 години от рождението на композитора и е включен във фестивала „Софийски музикални седмици”. В култово произведение "Островът на радостта"
Ще се включат още сръбският пианист Владимир Валяревич, съратник на Доковска, Христо Танев, виолончело, Мариана Панова, сопрано, Георги Спасов, флейта. По време на концерта ще чете актьорът Мартин Гяуров. Изборът му не е случаен. Голямата пианистка е работила с неговия дядо, легендарния бас Николай Гяуров, който високо ценеше таланта и.
Проф. Павлина Доковска е родена в семейство на юристи с трайни музикални интереси. Баща и дирижира хора на юристите. Съвсем малка сама пожелава да свири на пиано и естествено, родителите и го купуват. Сестра и Даниела избира правото за своя съдба, Павлина се посвещава на музиката. От 30 години Павлина Доковска живее в САЩ. Преподавател е в клавирната катедра на елитната консерватория "Mannes college of music". Организатор е на музикалния фестивал в Югозападна Вирджиния. Въпреки пренатоварената си програма, почти всяка година тя гостува в родината си. А връзката и с Америка датира от далечната 1978 г. когато Доковска получава Фулбрайтова стипендия за специализация в "Джулиард скул". Да се обучава там, за всеки музикант е голяма привилегия. В световния културен център Ню Йорк тя разгръща таланта си, получава възможности за изяви в най-престижните музикални зали по света. Достойно защитава престижа на родното музикалноизпълнителско изкуство по различни поводи, пред отбрана публика. Павлина Доковска е музикант, безкрайно отдаден на професията си. „Ролята на музиканта е  да бъде посредник между това, което е написал авторът - то е нашата Библия. Големият изпълнител е верен на оригинала”, казва тя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване