06/22/12 21:18
(http://e-vestnik.bg/)

Скритото водно богатство на Африка

в. Ню Йорк таймс

Сърфист се забавлява с големи вълни през зимата край бреговете на Южноафриканската република. Снимка: ЕПА/БТА

Африка е континент, в който повече от 300 милиона души нямат достъп до качествена питейна вода, а всъщност лежи върху големи запаси.

Британското научно списание “Изследвания на околната среда” (Еnvironmental Research Letters) наскоро публикува карти на подпочвени води в Африка. Картите са резултат от двегодишно проучване на Британското геоложко дружество, финансирано от британския Отдел за международно развитие.

Изследването показва, че в Африка количеството на подпочвените води, естествено “складирани” в скални пукнатини и шупли, е много по-голям (може би 20 пъти повече) от осемте хиляди кубични мили вода, видими в езерата и реките. Тази вода има огромен потенциал да помогне на цели народи и страни да се отърват от бедността, да произвеждат повече храна и да се адаптират по-добре към климатичните промени. Но тези запаси може да създадат и напрежение между съседни страни.

Досега в Африка са открити поне 45 трансгранични подземни водни резервоара или жили и съперничеството за тях понякога води до сериозно обтягане на отношенията. Подземната вода обаче се движи много бавно (обикновено с по-малко от метър на ден) и при това положение общите подземни запаси би трябвало да бъдат стимул за сътрудничество, а не за конкуренция. Първата стъпка към това е откриването и описването им.

Признавайки този факт, през декември 2011 г. Общото събрание на ООН призова членовете си да започнат да работят в името на обща цел: ефективно управление на общите запаси от подпочвени води.

В момента главната пречка за снабдяване с качествена питейна вода е липсата на пари. Ако се инвестира достатъчно в проучването на подпочвените води и внимателно се определи къде да са кладенците, обикновено е възможно да се направи кладенец, който да доставя достатъчно качествена вода за населението на приемлива цена.

Подпочвените води реагират бавно на суши и наводнения и затова са много по-неподатливи на промените в климата, отколкото водните запаси в реките или езерата. Затова сериозното и отговорно инвестиране във водни кладенци и помпи ще помогне да се доставят надеждни и безопасни запаси на значително количество хора, които нямат качествена питейна вода.

Само парите обаче няма да решат проблемите с питейната вода. Около 30 на сто от кладенците на Африка вече не се използват и затова дарители като Световната банка, фондацията “Гейтс” и Агенцията за международно развитие на САЩ трябва да се заемат сериозно с експлоатацията и поддръжката на системите за водоснабдяване. Новите водни запаси обикновено отиват за по-богатите, така че инвестирането във водоснабдяване би трябвало да се насочи към отдалечени райони, където живеят много от най-бедните; а с увеличеното използване на подпочвени води идва и нуждата от повече квалифицирани и опитни кадри, които да разработват и управляват тези ресурси.

Сериозна тревога буди фактът, че хората може да използват подпочвените води за нещо, което за момента изглежда добра идея, но да го направят по неразумен начин. Много се говори за това, че в Африка няма надеждно производство на храни и на пръв поглед напояването с подпочвени води изглежда перфектното решение. Това обаче не е толкова лесно. Картите ни показват, че извън големите подземни водни пластове под Сахара няма много места, където може да се пробие кладенец и да се източи достатъчно вода, която да поддържа системи за централно напояване като тези в Небраска.

Възможен компромис би бил да се окуражи напояването в малък мащаб, използващо по-ниско продуктивни кладенци. Този подход също ще изисква значително инвестиране в експертна дейност в Африка, в разработването и управлението на подпочвените води и намаляването на цените на сондажите и помпените станции.

Ами всичката тази вода под Сахара? За съжаление, колкото и да е изкушаваща, тя ...

Публикувана на 06/22/12 21:18 http://e-vestnik.bg/14939/skritoto-vodno-bogatstvo-na-afrika/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване