06/23/12 13:11
(http://www.klassa.bg/)

Diablo 3 изправя Blizard пред лавина от съдебни дела

Най-успешната компания за игри в света Blizzard е изправена пред един от най-сложните юридически казуси в историята си заради последното си заглавие – Diablo 3. Те са свързани с новата система за продажба на виртуални предмети срещу реални пари – Real money auction house (RMAH). Чрез нея играчите могат да купуват оръжия и предмети за героите си вече и с долари и евро от други играчи. Blizard подпомага транзакциите, като за всеки продаден предмет си удържа съответната комисионна.
Проблемите за компанията започнаха преди 4 дни, когато на сървърите й бе вкаран новият пач за Diablo 3 – 1.0.3. С него умишлено бяха намалени статистиките на голяма част от предметите. По този начин голяма част от потребителите, които бяха платили суми достигащи 250 евро на сутринта се оказаха с ненужни предмети. Форумите на компанията буквално преляха от гневни коментари, а първите потребители заведоха дела срещу компанията буквално на следващия ден. По неофициални данни са засегнати десетки хиляди потребители от САЩ и Европа.
Проблемът на Blizzard e, че съгласно условията за ползване компанията е собственик на всички виртуални предмети в играта, а играчите реално ги ползват под „наем”. Според американското законодателство компанията е длъжна да поддържа нивото на услугите и това дава прецедент на играчите да изискат обезщетение. По подобен начин е ситуацията в голяма част от европейските страни. Участник от форумите на Blizzard описва проблема така: „ Все едно да си вземеш под наем Порше, а през нощта компанията да ти докара Форд и дда го подмени, като при това не ти връща вече дадените пари.”
Това е вторият голям удар за Blizzard и Diablo 3 след като Южна Корея забрани търговията с виртуални предмети срещу реални пари. Законът за това влиза в сила от началото на следващия месец. Това принуди компанията да изключи опцията за RMAH за цяла Азия.
Основната цел на игрите е да бъдат забавление и те трябва да се използват също така за учебни и други добри цели.”, обясни секретарят на министерството на културата, спорта и туризма на Южна Корея Ким-Кап Суу, добавяйки, че придобиването на виртуални предмети с комерсиална цел е серизоно отклонение от „здравословната геймърска култура”.
От компанията-производител вече четвърти ден няма официална позиция по проблемите с виртуални предмети и дали всички недоволни играчи ще получат компенсация.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване