06/23/12 01:10
(http://www.klassa.bg/)

Немците превзеха гръцката крепост

Отборът на Германия победи Гърция с 4:2 и се класира на полуфинала на Европейското първенство. Това бе най-малкото изражение на тоталната германска доминация в този мач пред погледа на Ангела Меркел на „Арена Гданск” в Гданск, Полша.
Филип Лам изведе Маншафта напред в 39-ата минута, но изненадващо Йоргос Самарас изравни в 55-ата минута. Впоследствие обаче Бундестимът изля цялата си голова мощ върху своя съперник и след попадения на Сами Кедира в 61-ата, Мирослав Клозе в 68-ата и Марко Ройс в 74-ата решиха всичко в мача. Все пак в 89-ата минута Салпингидис върна още един гол за гърците от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Боатенг в наказателното поле. Това бе 15-ата поредна победа на Бундестима в официален мач, което е абсолютен световен рекорд.
Двубоят беше очакван с огромен интерес в южната ни съседка, където гледаха на него на нещо повече от обикновен футболен мач. Чудото обаче не се случи и така Бундестима уверено се класира на полуфинал, където ще играе с победителя в мача Англия - Италия.
Селекционерът на немците бе направил цели четири промени в състава си в сравнение с предишния мач. Боатенг се завърна на десния бек за сметка на Ларс Бендер, а Мирослав Клозе за пръв път започна като титуляр, заменяйки Марио Гомес. Марко Ройс стартира вместо Томас Мюлер, а вместо Подолски
Първият гол в мача падна още в 5-ата минута, но не се превърна във факт, тъй като реферът отсъди засада на Шурле. В 39-ата минута обаче гръцката отбрана се пропука и позволи на Филип Лам да открие резултата и да направи щастливи хилядите гърци на стадиона и милионите пред телевизионния екран. В самия край на първото полувреме Шурле можеше да удвои преднината на немците, но страховитият му удар от далечна дистанция облиза външната част на мрежата.
Второто полувреме започна с натиск на германците, които търсеха второ попадение. Концентрацията на футболисти в полето на Гърция даде шанс на елините да организират опасни контраатаки, в чиято основа стояха Гекас и Самарас. При първия им опит да застрашат Нойер те не успяха, но в 55-ата минута опитът им успя - 1:1 след гол на Самарас и асистенция на Салпингидис.
Едва 6 минути по-късно обаче Кедира отново изведе германците напред - 2:1. Авансът на Бундестима беше увеличен от Клозе в 68-ата минута, който се възползва от неразбирателство в гръцката отбрана. Мачът изглежда вече предрешен. Гърците са в нокаут. Марко Ройс довършва съвсем съперника. С удар от въздуха той направи резултата 4:1 за Германия
Гърците все пак отърваха разгрома след като минута преди края получиха правото да изпълнят втората дузпа от началото на първенството (първата отново бе за тях, но я пропусна Карагунис срещу Полша) за игра с ръка на Боатенг. От бялата точка Салпингидис оформи крайното 4:2 за избраниците на селекционера Йоги Льов. По този начин тимът на Германия ще се подготвя за полуфинал, където на 28 юни във Вършава ще срещнат победителят от мача между Англия и Италия. Двубоят между „адзурите” и „трите лъва” пък ще се изиграе тази неделя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване