06/23/12 11:25
(http://e-vestnik.bg/)

Пиар шамар или защо медиите у нас отразяват предимно себе си

Операторът Иван Филчев се оплаква пред камера как са го били. От любителски видеозапис по-късно се видя, че и той активно е отвърнал на нападението (виж в “България”). Снимка: от екрана

През февруари 2011 година една ужасяваща новина обиколи света. Кореспондентката на CBS Лара Логан бе изнасилена от тълпата протестиращи на площада „Ал Тахир” в Кайро. Тя оцеляла единствено благодарение на смелостта на египтянка, която с по религиозно забуленото си тяло я защитила от полуделите мъже, малко преди да я разкъсат. Още на следващия ден Лара Логан бе прибрана със самолет обратно в САЩ, където влезе в болница, а след изписването й се уедини за повече от година, за да се справи с травмата.

Нито тя, нито CBS коментираха инцидента!

Те само съобщиха за него и телевизията продължи да отразява арабската пролет, без да споменава името на Лара Логан. Тя се появи отново на екран едва тази година и в едночасово интервю разказа подробно какво точно се е случило в нощта на 11 февруари. Интервюто бе потресаващо заради хладнокръвното детайлно описание на насилието. Лара Логан изгуби самообладание само веднъж, но бързо се овладя и довърши разказа си. Последва най-важният въпрос от интервюиращият я неин колега: Защо разказвате това пред многомилионна аудитория? „Защото сексуалното насилие над жени и над журналистки в Египет е ежедневие. Защото мъжете в тази страна приемат за нормално да малтретират сексуално жени. Защото трябва да не се мълчи по тази тема, а да издигнем глас и да опитаме да спрем това, което се случва сигурно всеки ден на хиляди жени, нямащи късмета да са американки!” Общо взето това бе обяснението й.

Лара Логан. Снимка: Си Би Ес

Тоест Лара Логан има кауза

Не да стане звезда. Не да се запише като герой. Не да обикаля из телевизии и вестници, разказвайки собствената си история. И не да прави странен пиар на телевизията си.  Тя просто се осмели да опише гаврата, на която е била подложена, за да обърне внимание на случващото се с жените в тази част на света. Примерът й бе заразителен. Последваха разказите на много журналистки, на мнозина правозащитнички и блогърки, които разкриха, че изнасилванията са практика не само на площада, а и в полицията.
Но дотук с Египет и САЩ.

Разказвам тази история заради небивалия шум, който се вдигна около побоя над Иван Филчев от БТВ. За да съм пределно ясна, искам да подчертая, че пердахът над журналисти – още повече пък оператори, е недопустим. Той е антицивилизационен. Ако не ти харесва как една телевизия отразява събитията, просто не я гледай. Но не бий!

Изумява ме обаче онова, което се случва в БТВ вече два поредни дни.
Шамарите по Иван Филчев са централна новина! Правят се интервюта, организират се сутрешни, обедни и вечерни дебати, а дори си имат и шапка с пребития оператор. Сякаш го е уцелила ракета Земя-Въздух, идваща от Иран, а не  е станал жертва на лумпен.

Стигна се до невероятни изцепки като фелдфебелстването на Диана Найденова в предаването й. Последва я малко по-меката Лора Крумова. Те не се интересуваха от протеста, не се интересуваха от закона, не се интересуваха от нищо в първите сериозни антиправителствени демонстрации у нас от почти 10 години насам. Въртяха всичко само около пребития Иван Филчев и хлъзгаха аудиторията си по посока на тезата, че всички в тоя протест са лумпени и престъпници. Дали това е режисирано? Дали журналистките обслужват интереса на правителството и се опитват да измесят акцента от протестите? Или пък просто журналистите в БТВ терперят за заплатите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване